RU  UA

Це маленьке інфікування: лікар розповіла про головні ризики вакцинації від коронавірусу

Вакцинація від коронавірусу, яку влада обіцяє розпочати вже зовсім скоро, може мати для пацієнтів і не дуже приємні наслідки, оскільки це міні-інфікування вірусом.

Про це розповіла ефірі Апостроф Live лікар-епідеміолог, заслужений лікар України Людмила Мухарська.

За словами лікаря, у вакцинованих людей після введення вакцини можуть бути неприємні наслідки.

"Вони можуть бути незначними: невелике підвищення температури, почервоніння на місці введення вакцини. Це вважається допустимим, бо це говорить про те, що вакцина працює. Введення вакцини – це маленьке інфікування. Проте якщо в документах буде написано, що таких подій багато, більше 10%, то треба думати про доречність застосування цієї вакцини. На мою думку, безпечність вакцини є важливішою за її ефективність", - розповіла Мухарська.

Лікар прокоментувала рішення Верховної Ради, яка проголосувала за використання вакцин, які не пройшли всі клінічні випробування.

"Тут однозначно відповісти важко. Станом на зараз жодна вакцина в світі, навіть серед тих, які активно використовуються, не пройшла третій етап клінічних досліджень. Всесвітня організація охорони здоров'я реєструє ці вакцини за спеціальною процедурою для надзвичайних ситуацій. Тому для надзвичайних ситуацій можна допустити використання вакцини, яка не пройшла всі стадії клінічних випробувань.

Однак реєстрація як така все одно залишається. У нас є спеціальний орган, який реєструє імунобіологічні препарати, зокрема, вакцини. Експерти цього органу розглядають всі документи, які надходять в Україну, які подає виробник або той, хто реєструє вакцину. Експерти повинні переглянути всі зазначені там дані. Якщо вони задовольнять українських експертів, то вони цю вакцину зареєструють, навіть якщо вакцина не пройшла всі стадії випробувань. Реєстрація пройде з якоїсь спеціальної процедури, як, наприклад, ВООЗ реєструє інші вакцини. Але коли експерти розглядатимуть ці документи, вони мають абсолютно всі показники, всі документи, як зарекомендувала себе вакцина, для яких груп вона може використовуватися, чи можна вакцинувати перехворілих людей? Дуже багато питань. Відповідальність експертів в даній ситуації дуже висока ", - резюмувала лікар.

Більше про статистику коронавірусу, вакцинацію та нову пандемію в Україні читайте в матеріалі "Апострофа": "Наступна пандемія буде ще гіршою - заслужений лікар України".