RU  UA

Чому українські лікарі біжать до Польщі: дві вагомі причини

Українські лікарі починають шукати кращого життя в Польщі. Наші сусіди почали видавати дозволи на роботу для українських медиків за спрощеною процедурою. Однак головним питанням у відтоку наших лікарів за кордон є те, що наша система охорони здоров'я не прагне до сучасної. Крім того, в Польщі медики за день можуть заробити місячну українську зарплату.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV заявив президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

"Питання медицини є дуже комплексним. Якщо спиратися тільки на наявність чи відсутність лікарів, то це вже відсилка до ХІХ століття. В ХХІ столітті потрібні не тільки лікарі, але й нові технології. Якщо в нас не буде розвиватися наша система охорони здоров'я в сучасному напрямі, то лікарі, які хочуть чогось досягти, будуть їхати з країни. Вони будуть виїжджати, незважаючи на те, чи спрощує хтось умови працевлаштування, чи ні. Є колосальна проблема. По всій Європі та й по всьому світу не вистачає лікарів. Люди не хочуть йти працювати лікарями, тому розвинені країни просто купують для себе фахівців", - додав Воскобойник.

На початку пандемії в Польщі суттєво збільшили зарплати медиків та спростили умови працевлаштування. За день роботи лікарі можуть заробити свій місячний дохід в Україні.

"Коли почався локдаун, а лікарів почало бракувати, у Польщі просто підняли рівень зарплат для польських лікарів до рівня Німеччини та спростили умови для працевлаштування. Там український лікар може отримувати на годину 1-1,5 тисячі гривень. В Україні, за даними Держстату, кожна друга людина, яка працює у сфері охорони здоров'я, отримує заробітну плату до 200 доларів. За день лікар може заробити свою місячну зарплату", - наголосив Воскобойник.

Натомість публіцист тижневика українців Польші "Наше слово" Ігор Ісаєв каже, що зарплати медиків-початківців майже такі, як у касирів польських супермаркетів. На його думку, українські лікарі також зіштовхнуться з цією проблемою.

"Молоді лікарі у Польщі протестували через низькі заробітні плати. У них тут дуже обмежені можливості. Мені здається, українські медсестри та лікарі з цим зустрінуться так само. Вони зрозуміють, що, в порівнянні з Україною, тут дійсно вищі зарплати, але багато грошей витрачається на проживання. У порівнянні з тим, що касири заробляють у супермаркетах, лікарі, які щойно розпочинають медичну практику, заробляють такі ж гроші", - пояснив Ісаєв.