RU  UA

Рятувальники на БТР і чай з печивом для водіїв: як в Україні борються зі снігопадами

Другу добу поспіль потужні снігопади атакують Україну. Найбільше дісталося західним, південним і центральним регіонам країни.

Подробиці – у сюжеті Апостроф News о 17:00 на Апостроф TV.

На заході України хурделило так, що спеціальна техніка не встигала чистити дороги. Їх миттєво покривало снігом. У деяких школах Рівненщини через снігопади призупинили навчання.

Трасою "Київ-Чоп" обмежили рух вантажівок. Витягати автомобілі зі снігового полону допомагають навіть поліцейські.

На Вінниччині такої хурделиці не бачили вже давно. Там випало до 40 сантиметрів снігу. Під ним на дорогах і досі лежить крига, через що машини буксують та з'їжджають у кювети.

Міські комунальні служби прибирають вулиці і двори цілодобово. Рятувальники досі дістають автомобілі із заметів.

На Волині та Івано-Франківщині рятувальники витягають зі снігової пастки рейсові автобуси. Через сильні пориви вітру дороги там замело миттєво.

З труднощами діставалися до шкіл діти і на Сумщині. Там буксиром зі снігового замету тягнули шкільний автобус.

На Львівщині випало до 30 сантиметрів снігу. Місто скували затори, хоча комунальники працюють безперервно. До своїх припаркованих автівок водіям дістатися нелегко.

Натомість на Закарпатті утворився паводок через потепління і тривалі дощі. Рівень води у річках продовжує зростати. На перевалах спостерігається ожеледиця і туман. Похолодання з морозами прийдуть у регіон наприкінці тижня.

остраждали 5 районів Закарпатської області. Це, зокрема, Хустщина, Ужгородщина, Тячівщина. Також є поодинокі випадки підтоплення на Берегівщині", - додала речниця ДСНС у Закарпатській області Наталія Батир.

Через зростання температури тане сніг і в Одесі. Здається, що на зміну зимі до міста швидко прийшла весна, хоча напередодні вулиці були вкриті ожеледдю.

Водії ковзали та втрачали кермування. Падали на тротуарах і люди. Більше сотні одеситів звернулися до травмпунктів. Через налипання мокрого снігу не витримали і електромережі. Понад 50 населених пунктів в Одеській області залишилися без світла.

Другу добу поспіль замітає снігом столицю. Дістатися на роботу для містян - ще той квест. Комунальники розчищають дороги по декілька разів, але їх швидко засипає снігом. Тільки за останню добу з Києва вивезли 350 тонн снігу.

"З учорашнього ранку наші підрозділи залучені до евакуації вантажних автівок з тих ділянок доріг, де вони не можуть проїхати. Станом на 12:00 пожежно-рятувальними підрозділами було надано допомогу 55 вантажним автомобілям. Їх відбуксували на безпечну ділянку дороги", - зазначив прес-офіцер Головного управління ДСНС у м. Київ Олександр Макушенко.

Через обмерзання контактів деякі швидкісні поїзди запізнювалися на кілька годин. Для людей, які поспішали в аеропорт "Бориспіль", організували спецрейс.

Натомість сам аеропорт працює у штатному режимі. Там злітні смуги розчищає аеродромна техніка.

А от вантажівки з-під завалів у Києві дістають за допомогою БТР. Зокрема, бронетехніку помітили на Кільцевій дорозі. Містяни пишуть у соцмережах, що до таких заходів вдались через нестачу снігоприбиральної техніки.

Міська влада просить водіїв не виїжджати на власних авто. За можливості, краще пересідати у громадський транспорт.

Через замети рух для вантажівок обмежили на дорогах у семи областях. Понад три тисячі фур чекають дозволу на проїзд.

На в’їздах до столиці встановили вісім пунктів обігріву. Зокрема зараз працює пункт обігріву на Бориспільській трасі. Його дуже просто помітити, бо він знаходиться просто біля знаку "Київ".

Пункт обігріву представляє собою великий намет, організований ДСНС. Всередині облаштована польова піч, яку топлять дровами. У наметі відносно тепло, там можна випити чаю чи трохи перекусити печивом або солодощами.

За словами працівників ДСНС, від самого ранку до цього пункту обігріву звернулися лише дві людини. Рятувальники додають, що люди зверталися, коли вантажівкам було заборонено в’їжджати до міста.

Пункт обігріву працюватиме цілодобово. Проте сам намет розташований дуже близько до дороги, тож авто залишити ніде.