RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Як люди Юри Єнакієвського захопили та знищують ринок "Столичний" - розслідування

Найбільший продовольчий ринок країни "Столичний" рік утримується людьми з орбіти Юрія Іванющенка (Юра Єнакієвський), і опинився на межі банкрутства, від якого постраждає як держава, так і сотні тисяч підприємців та клієнтів.

Про це йшлося у розслідуванні, яке вийшло на 24 каналі, повідомляє "Фокус".

Як з’ясували журналісти, Іванющенко та його партнер Іван Аврамов потрапили до переліку засновників ринку ще 2012, коли власники ТОВ "Аграрний маркетинговий центр" (засновник ринку) отримали пропозицію, від якої не можна було відмовитись – і продали за 44 тис грн по 35% своїх часток офшорній компанії Goodlight Capital Ltd, бенефіціаром якої з 2014 є Олександр Стельмах. За інформацією ЗМІ, Goodlight Capital Ltd належить Іванющенку та Івану Аврамову. Таким чином, за 44 тис грн компанія з орбіти Іванющенка отримала майже 55% власності ринку, не вклавши туди ні копійки.

До 2019 Іванющенко та Аврамов не втручались в діяльність ринку, бо після Революції Гідності залишили Україну. Після того, як "Столичний" вийшов на рівень прибутковості, актив зацікавив бізнесменів. У лютому 2020 мажоритарний акціонер несподівано змінив керівництво ринку. Олексія Чумака - менеджера, який "Столичний" будував та розвивав, змусили піти. Замість нього поставили свою людину, незаконно, переконують юристи міноритарних акціонерів.

"18 лютого 2020 без повідомленнядовірителя було проведено збори власників "Столичного", на яких незаконно було змінено директора ринку. В той же день новий директор вивів із рахунку ринку "Столичного" весь прибуток, який було отримано за 2019. Це близько 25 млн грн", - говорить Олег Мусієнко, адвокат компанії "Сучасні ринкові інновації" (співвласник "Столичного").

За місяць на посаді новий директор Рустем Абдукадиров загнав ринок у борги та поставив його на межу банкрутства, розповідають експерти. Зокрема, були підписані дві угоди з невідомими одеськими компаніями "Еліт Торг Компані" та "Надія" на постачання металоконструкцій на майже 175 млн грн. Товар ринок не отримав, але фірми звернулись до господарських судів з позовами щодо стягнення заборгованості. 8 квітня 2020 "Столичний" придбав у ТОВ "Донбаська вугільна компанія" (Іванющенка та Аврамова) сумнівні інвестиційні сертифікати на 98 млн грн.

Абдукадиров не зупинився і восени 2020 діяльність "Столичного" перевели на "Продовольчий хаб Столичний", фірму зі статутним капіталом у 10 000 грн. На ринок "накинули" майже 300 млн грн фіктивних боргів, забрали доходи та перевели чи не всі розрахунки в готівку, з якої не сплачуються податки (5 млн податкового боргу на 1 грудня 2020), а гроші, зокрема, можуть йти на фінансування війни на Сході. Підприємство опинилось на межі банкрутства.

У столичних судах – біля 20 справ щодо ринку "Столичний". Допомагає Іванющенку та менеджерам міністр юстиції Денис Малюська та його заступниця Ольга Оніщук, стверджують активісти. У грудні 2020 акціонери ринку "Столичний" звільнили Абдукадирова з посади директора, але Малюська усього за день одноосібно розглянув скаргу Абдукадирова та поновив його. 22 січня 2021, у неробочий час, Малюська заблокував стягнення на користь одного з кредиторів ринку кредиторської заборгованості, яка була забезпечена іпотекою, а саме павільйоном "Овочі-фрукти". Збитки кредиторам - 40 млн гривень.