RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

З вакциною CoviShield для України виникли проблеми: спливли скандальні подробиці

Індійська вакцина від коронавірусу CoviShield, 500 тисяч доз якої везе в Україну глава МОЗ Максим Степанов, не може бути використана для проведення вакцинації українців.

Проце розповів в ефірі каналу "Україна 24" глава Національної медичної палати України Сергій Кравченко.

"Вакцина, яку везе Максим Степанов, вироблена на потужностях індійського інституту сироваток за ліцензією Oxford і AstraZeneca. Але проблема в тому, що індійський Інститут сироваток не має GMP-сертифікації (української національної сертифікації - "Апостроф"). 1-1,5 роки тому українські інспектори при відвідуванні інституту сироваток винесли більше 6 зауважень - від критичних до незначних. Тільки тиждень тому індійський Інститут сироваток подав до Міністерства охорони здоров'я обґрунтовані відповіді, документально підтвердивши про усунення цих недоліків", - розповів Кравченко.

Посадовець наголосив, що на даний час вакцина CoviShield не може бути зареєстрована і використана на території України. Крім того, тільки в середу, 24 лютого, буде вирішуватися питання про те, щоб повторно відправити інспекцію в Індію для повторної інспекції потужностей заводу.

"Тільки після того, як українські інспектори вилетять до Індії, проведуть повторну інспекцію, побачать, що немає зауважень - ця інспекція займає 5 діб. Після цього ще тиждень йде на підготовку звіту. Потім можна буде підтвердити сертифікацію, що в подальшому дозволить зареєструвати цю вакцину на території України і тільки після того застосовувати", - розповів чиновник.

Таким чином, на усунення всіх зауважень піде час, а вакцинація у визначені раніше терміни - кінець лютого початок березня - може бути зірвана.

Як повідомляв "Апостроф", Україна завершила переговори про збільшення поставок вакцини NovaVax. Всього для населення країни буде закуплено 15 мільйонів доз препарату.