RU  UA

Екс-міністр назвала дві проблеми з вакцинацією українців від Covid-19

У середу, 24 лютого, в шести областях і в Києві почнеться вакцинація від коронавірусу, проте є дві проблеми.

Про них в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповіла екс-міністр охорони здоров'я України Зоряна Скалецька.

Зокрема, вона зазначила, що незрозуміло, як будуть вакцинувати людей, які живуть у власних будинках і мають хронічні захворювання, для яких критично важливо провакцинуватися максимально швидко, щоб не бути під загрозою серйозного перебігу захворювання.

"З цими людьми треба починати працювати з грудня, з січня. Створити їх списки, інформувати і розуміти логістику: як ми це все будемо робити. Це питання якраз і покаже, як швидко ми зможемо провести вакцинацію в Україні", - сказала Скалецька.

Крім того, за її словами, залишаються питання з логістики. Причина в тому, що мобільні бригади, на які зараз нібито роблять ставку, були і влітку - мобільні бригади тестування. Вони повинні були тестувати людей на коронавірус на дому. Але не всі регіони взагалі створили мобільні бригади.

"Ми бачили, що вони працювали неефективно. Потім від них навіть відмовилися, оскільки це були скоріше маніпуляції і використання державних коштів, ніж ефективна робота. Зараз ми знову чуємо про мобільні бригади. Я не бачу зроблених висновків і винесених уроків з попереднього досвіду мобільних бригад. Зараз ми маємо справу не просто з тим, щоб взяти тест і доставити в лабораторію. Вакцину треба довезти і зробити щеплення правильно", - наголосила екс-глава МОЗ.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Перші вакцини зробити легко, проблеми виникнуть в іншому - Зоряна Скалецька.