RU  UA

Вакцинація в Україні: які області першими отримають вакцину Covishield

У Борисполі зустріли першу партію вакцини від COVID-19. Протягом дня препарат мають отримати Київська, Житомирська, Чернігівська, Черкаська, Полтавська і Вінницька області та Київ, а до інших регіонів вакцину обіцяють доставити завтра.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 14:00 на Апостроф TV.

В Україну привезли 500 тисяч доз препарату Covishield, який виготовив Індійський інститут сироватки за ліцензією компанії AstraZeneca. Вантаж із Індії прибув на лайнері Турецьких авіаліній. Жодних офіційних заходів його зустрічі не проводили. Журналістів до борту теж не пустили.

Пізніше на сторінці президента у Твіттері з’явилося відео відвантаження вакцини. У дописі Володимир Зеленський подякував індійським партнерам та заявив, що Україна розпочне вакцинацію якомога швидше.

"Це одна з найкращих на сьогодні вакцин. Ми вже говоримо про дві вакцини, на які ми ставили перші пріоритети. Це були Pfizer та AstraZeneca", - зазначив президент України під час виступу на форму "Україна 30".

Напередодні препарат Covishield офіційно зареєструвало МОЗ. Клінічні дослідження показали, що ефективність вакцини становить 70%. Проте йдеться не про індійське виробництво препарату. Експерти переконані, що вакцину Covishield в Україні зареєстрували незаконно.

"Індійська вакцина Covishield на території України зареєстрована з порушенням постанови Кабінету Міністрів України №902, якою визначений порядок реєстрації подібних медичних та імунобіологічних препаратів. Індійський інститут сироватоки не має національної української GMP-сертифікації. Коли минулий сертифікат скінчився, то після інспекції наші фахівці винесли більше шести зауважень. Індійський інститут сироватки мав ці недоліки виправити", - наголосив голова Національної медичної палати Сергій Кравченко.

Незважаючи на це, українців будуть вакцинувати індійським препаратом. Згідно з національним планом вакцинації, перші щеплення робитимуть медикам, які працюють із хворими на коронавірус, а також військовим ООС.

У пріоритетному переліку, окрім лікарів, знаходяться Нацгвардійці, вчителі, літні люди та інші групи ризику.

У МОЗ заявляють, що з 1 березня українці зможуть записатися на щеплення через сімейного лікаря. У відомстві наголосили, що вакцинація безкоштовна та добровільна.