RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

Це буде курям на сміх: в Україні оцінили перспективи блокування телеграм-каналів

В Україні неможливо виконати рішення суду і заблокувати як весь телеграм, так і окремі телеграм-канали.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

"Укртелеком" шукає технічну можливість виконання постанови про блокування певних телеграм-каналів відповідно до постанови суду. На даний час приклади успішного виконання подібних завдань нам невідомі. Це фактично виділення і блокування певного інформаційного потоку в середині месенджера, що є надзвичайно складним. Було б доречно, щоб відповідні служби надали операторам/провайдерам рекомендації для технічної реалізації подібних рішень за наявності існуючих інструментів у операторів, не порушивши при цьому права споживачів на доступ до інших каналів і ресурсів цього месенджера", - відповіли в компанії "Апострофу ".

У статті наголошується, що, схоже, єдиний варіант - спробувати заблокувати весь телеграм на території України.

"Втім, і цей варіант чреватий провалом: не так давно в Росії намагалися обмежити доступ до месенджеру, витративши на це масу ресурсів і часу - в результаті Роскомнадзор став всесвітнім посміховиськом. Так само цього не вдалося зробити і в Ірані: в гіршому випадку користувачам доводилося підключати VPN. Як пояснював творець Телеграма Павло Дуров, секрет неприступності його дітища - в особливій хмарної структурі, розподіленій по всьому світу. Тому дістати його звичними методами практично неможливо", - йдеться в матеріалі.

Експерт з кібербезпеки Микита Книш заявив, що бажання заблокувати телеграм є крайньою і безпросвітною тупістю, пов'язаною з нерозумінням базових принципів маршрутизації телекомунікаційного месенджера.

"Таких як вони вже було багато: "Роскомнадзор", Іран, китайська влада та інші. Щось вийшло тільки у Китаю. Але мені здається, що це знову буде курям на сміх. Оскільки це рішення поки не дуже технічно реалізовується. Досвід інших країн повинен підказувати, що все не так просто. І щось мені здається, що якщо настільки тоталітарна країна як Російська Федерація не змогла заблокувати, то у нас і поготів не вийде", - зазначив експерт.

Детальніше читайте на "Апострофі" - Телеграмні війни: чому у Зеленського взялися за Дурова.