RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.15
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

Всі новини

Перехід на літній час в Україні 2021: коли потрібно переводити годинник

Щорічно в Україні в останню неділю березня відбувається перехід на літній час. В 2021 році українці перейдуть на літнє обчислення часу в ніч з 27 на 28 березня о 03:00 - стрілки переведуть на годину вперед.

Про це пише "Апостроф".

Як відомо, в останню неділю жовтня годинники переводять назад на зимовий час, тобто, на одну годину назад. Переведення стрілок годинника в Україні роблять двічі на рік, починаючи з 1996 року, коли Кабінет міністрів опублікував постанову "Про порядок обчислення часу на території України". Перехід на літній час, відповідно, відбувається в останню неділю березня.

Тема переходу на літній чи зимовий час є нескінченним джерелом суперечок. З одного боку прийнято вважати, що переведення годинників допомагає зменшити витрати електроенергії, лікарі ж вкотре наголошують, що наслідки стресу і поганого самопочуття людей, викликаного зміною часу, можуть мати більш серйозні наслідки.

Так, у вересні 2011 року Верховна Рада скасувала постанову про перехід на зимовий час, але вже в жовтні визнала рішення недійсним через шквал критики.

18 лютого 2021 року прес-служба Верховної Ради повідомила, що Комітет з питань економічного розвитку рекомендував депутатам прийняти за основу законопроект заступника спікера ВР Руслана Стефанчук "Про обчислення часу в Україні" №4201.

В разі ухвалення даного законопроекту перехід на зимовий і літній час буде скасовано і в Україні встановлять єдиний час UTC +2. Автор проекту документу посилається на думку більшості вчених, які говорять про негативний вплив переведення годинників на здоров'я людей. Що стосується економії електроенергії, то роль переходу на зимовий час у витратах електроенергії до цього часу не доведена.

Як повідомляв "Апостроф", у березні в українців буде 9 офіційних вихідних - крім субот-неділь, вихідним також буде понеділок, 8 березня. Додатковий неробочий день пов'язаний зі святкуванням Міжнародного жіночого дня.