RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Міжнародний жіночий день: історія свята і цікаві факти

Лічені години залишилися до настання Міжнародного жіночого дня, який зародився як день боротьби за права жінок, але поступово перетворився на "свято краси і жіночності".

"Апостроф" розповідає історію та цікаві факти про 8 березня.

Ідея проведення Міжнародного жіночого дня вперше виникла на початку 20 століття, коли промислово розвинений світ переживав період експансії і потрясінь, демографічного буму і зародження радикальних ідеологій.

У 1910 році в Копенгагені відбулася 2-а Міжнародна конференція працюючих жінок, на якій лідер жіночої групи соціал-демократичної партії Німеччини Клара Цеткін висунула ідею святкування Міжнародного жіночого дня. Метою цього свята Цеткін назвала боротьбу жінок за свої права.

Офіційний статус Міжнародний жіночий день отримав за рішенням ООН в 1975 році. Він відзначається ООН щороку і щороку присвячений певній темі.

Однак сьогодні 8 березня, в першу чергу - свято весни і уваги до жінки, коли чоловіки можуть ще раз порадувати своїх коханих і рідних жінок подарунками і турботою.

Цікаві факти про Міжнародний жіночий день

Серед знаменитостей, народжених 8 березня, майже немає жінок. При цьому вважається, що жінки, що народилися в цей день володіють не м'яким і кокетливим, а сильним і суворим характером.

У Португалії жінки відзначають 8 березня виключно в компанії подруг, влаштовуючи дівич-вечори. Чоловіків на такі зустрічі не пускають.

В Японії жіночі свята тривають майже весь березень. Окрім 8 березня відзначаються свята Ляльок, Цвітіння персиків і дівчаток.

Хоча свято і називають міжнародним, насправді воно відзначається тільки в 32 країнах.

Згідно зі статистикою, близько 30% чоловіків щорічно забувають про свято і вітають жінок із запізненням.

Як повідомляв "Апостроф", раніше соціологи назвали найбажаніші подарунки для українських жінок на 8 Березня.