RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

День обретіння голови Іоанна Предтечі: історія свята і традиції

У вівторок, 9 березня, в Україні православні християни відзначають день Віднайдення (Обретіння) Голови Іоанна Предтечі - важливе свято для всіх віруючих, яке нагадує про події 4-5 століть.

"Апостроф" розповідає про історію виникнення цього свята і його головні традиції.

Історія

Як відомо з Євангелій, Іоанн Предтеча здійснив обряд хрещення Ісуса Христа в річці Йордан, виконавши призначення самого Господа. Пізніше він був обезголовлений на вимогу дочки царя Іудеї Ірода, після чого голова Іоанна Хрестителя нібито була захована його онукою в глиняному глечику і похована на Оливній горі.

За церковними переказами, під час будівлі християнського храму на Оливній горі відбулося перше віднайдення голови Іонна Предтечі. Ця реліквія перебувала в церкві до того часу, поки храм не був зруйнований.

Друге Віднайдення Голови Івана Хрестителя відбулося після того, як в Єрусалимі двоє ченців молилися перед Гробом Господнім. До одного з них уві сні з'явився Іоанн і показав, де знаходиться його голова. Святиня була перенесена в Едесу, а пізніше - в Константинополь.

Традиції

У цей день бажано відвідати церкву і звернутися до Господа з проханням про прощення гріхів, сходити на сповідь і прийняти таїнство причастя. Молитви за здоров'я і зцілення в день Віднайдення Голови Іоанна Предтечі вважаються одними з найбільш дієвих.

Повір'я говорить, що в цей день Господь позбавляє від головного болю, відкриває розум для хороших думок. Вважається корисним зібратися за одним столом цілою родиною, сприятливі поїздки в гості до далеких родичів. У цей день варто проявляти турботу, дарувати подарунки. Багато людей хрестять дітей 9 березня.

Якщо немає можливості відвідати церкву, можна поставити свічку за хворих або прочитати молитву Іоанна Предтечі про зцілення вдома.

Молитва

Одна з найпростіших молитов, яка приурочена до цього свята звучить так: "Пресвятий отче наш Іоанн, даруй нам силу і моли Бога за життя вічне на Небесах. Бережи нас, як Ти зберігав віру в Отця нашого Вседержителя. Допоможи нам впоратися з негараздами і знайти душевний спокій. Амінь".

Як повідомляв "Апостроф", в понеділок, 15 березня, у православних християн в Україні починається Великий піст, який триватиме до свята Великодня, яке цього року відзначають 2 травня.