RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Коли починається Великий піст в 2021 році: дата і головні заборони

У понеділок, 15 березня, у православних християн в Україні починається Великий піст, який триватиме до свята Великодня, який цього року відзначають 2 травня.

"Апостроф" нагадує, яких заборон в прийомі їжі і поведінці повинні дотримуватися віруючі в цей період.

За церковною традицією, Великий піст триває 47 днів і повинен нагадувати християнам про 40 днів, проведених Ісусом Христом у пустелі.

Цей піст вважається найсуворішим, коли слід не тільки дотримуватися певного режиму харчування, а й уберегти свою душу від негативних проявів почуттів і злих думок. Під час Великого посту заборонено влаштовувати бурхливі розваги, танцювати і веселитися.

Найжорсткіші обмеження діють в перший і останній тиждень Великого посту. Протягом усього цього часу бажано вживати в їжу каші, бобові, гриби, овочі і фрукти, дозволені соління, мед, горіхи і сухофрукти.

Під час Великого посту християни відмовляються від продуктів тваринного походження, їжа готується з додаванням рослинної олії.

По понеділках, середах і п'ятницях деякі віруючі вживають їжу, що її піддавали термічній обробці. По вівторках і четвергах готують овочеві страви, але без рослинного масла, яке дозволяють собі тільки у вихідні - суботу та неділю.

На час Великого посту припадає два великих релігійних свята - Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня) та Вербну неділю (25 квітня). У ці дні дозволено подавати на стіл рибу і морепродукти.

Як повідомляв "Апостроф", в понеділок, 8 березня, в Україні почалася Масляна, яка триватиме до 14 березня, а на наступний день у християн східного обряду починається Великий піст.