RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Новий локдаун в Україні: коли можуть ввести, якими будуть обмеження і хто в зоні ризику

В Україні почалася третя хвиля пандемії COVID-19. І не виключено, що в Україні буде запроваджено жорсткий локдаун.

"Апостроф" зібрав всю відому інформацію.

Що говорить влада

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що процес вакцинації в світі займе мінімум два роки, протягом яких буде зберігатися необхідність дотримання масочного режиму.

За словами прем'єра, як тільки велика частина областей України перейде в "червону" зону епідеміологічної небезпеки, швидше за все, доведеться знову повертатися до введення локдауна, хоча дуже б не хотілося цього.

"Не потрібно тішити себе ілюзіями, що вакцина всіх врятує", - підкреслив він і також допустив можливість початку четвертої і п'ятої хвилі пандемії.

Якою може бути захворюваність

COVID-19 можуть заражатися 40 тис. чоловік в день. Таку заяву зробив кандидат біологічних наук Володимир Галицький з Інституту біохімії імені О.В. Палладіна НАН України.

На його думку, нова хвиля вірусу буде значно більшою і стрімкішою, ніж осіння. Зупинити її можна тільки в тому випадку, якщо терміново вакцинують 50-70% населення. За його словами, в кінці зими або на початку весни стрімко зростає експресія основного вірусного рецептора - ACE2. З цієї причини для зараження COVID-19 потрібно набагато менше вірусних частинок. Фахівець упевнений, що руйнівний потенціал весняної хвилі епідемії COVID-19 очевидний.

Які області зараз у "червоній" зоні

МОЗ оновив список зон карантину, який введений в зв'язку з епідемією коронавірусу. У помаранчевій зоні тепер Київ і дев'ять областей - Вінницька, Донецька, Київська, Львівська,Миколаївська, Сумська, Тернопільська, Черкаська і Хмельницька області. У червоній зоні: Івано-Франківська, Чернівецька, Житомирська та Закарпатська області.

Коли можуть ввети локдаун

Інфекціоніст і медичний експерт ЮНІСЕФ Катерина Булавінова заявила, що локдаун можуть ввести в Україні через кілька тижнів.

"Я думаю, ми говоримо про декілька тижнів. Нас це торкнеться, цілком можливий третій локдаун", - заявила експерт.

Інфекціоніст впевнена, що вакцинація від коронаврусу в Україні може допомогти країні обійти стороною третій локдаун. Однак для цього необхідно, щоб щеплення вже починали робити всі, у кого є можливість.

Якими будуть обмеження

Кабінет міністрів розширив перелік карантинних обмежень. Тепер в червоній зоні забороняється здійснення регулярних та нерегулярних транспортних перевезень пасажирів (крім транзитних перевезень).

Раніше в червоній зоні вже були заборонені (+ обмеження зеленої, жовтої і помаранчевої зон):

- робота громадського транспорту;
- відвідування навчальних закладів;
- відвідування закладів галузі культури, кінотеатрів;
- діяльність ТРЦ, кафе і ресторанів;
- відвідування закладів торговельного та побутового обслуговування населення.

Раніше ми розповідали, що третя хвиля коронавірусу буде важкою, потрібно готуватися до десятків тисяч хворих.