RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

В Україні розмір пенсій зменшиться у два рази: озвучено невтішний прогноз

В Україні пенсіонери отримують близько 28,7% останньої зарплати, але поступово ця цифра знизиться до 18%.

Ризиків багато, але діватися нікуди: коли в українців з'явиться "скарбничка" на старість

Про це повідомляє "Обозреватель".

Громадяни України на пенсії отримують 28,7% останньої заробітної плати. Поступово цифра почне знижуватися і дійде до позначки 18%. Наприклад, із заробітною платою в 10 тисяч гривень зараз можна отримувати близько 2,87 тисячі, а у 2055-му при таких же умовах - 1,8 тисячі.

Міністр соціальної політики Марина Лазебная зазначила, що таким показникам є пояснення. Близько 13,2 мільйона найманих працівників сплачують внески, а пенсії отримують 11,2 мільйона пенсіонерів. Український прем'єр-міністр Денис Шмигаль говорить про те, що через 15 років громадяни країни не будуть отримувати пенсії, якщо нічого не зміниться. Причина проста - демографічна ситуація.

За словами голови українського уряду, буде мало працездатних і багато пенсіонерів. Співвідношення буде 1 до 2. Через це в Україні доведеться в 2 рази збільшити борги, щоб утримувати пенсіонерів. Компанії відмовляються збільшувати податки. Збільшення в два рази - це завдання, здійснення якого є неможливим.

Відомо, що з 2017 року в Україні скоротили вартість кожного року стажу. Це означає, що всі пенсіонери за новими правилами отримують виплату на 26% і нижче. У 2000-х роках були посилені вимоги до стажу. У 2016 році влада в два рази скоротила ЄСВ.

Також різко погіршилася демографічна ситуація, в країні все менше працюючих, а число пенсіонерів продовжує збільшуватися. Ситуація з пенсіями зміниться і за рахунок того, що в країні низька заробітна плата і великий рівень тіньової економіки.

Як повідомляв "Апостроф", вже з 4 березня українці отримують підвищені пенсійні виплати. В 2021 році заплановано ще три етапи підвищення пенсій.