RU  UA  EN

Пʼятниця, 24 травня
  • НБУ:USD 39.75
  • НБУ:EUR 42.80
НБУ:USD  39.75
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 травня

Всі новини

Великий піст 2021: головні традиції і заборони

У понеділок, 15 березня, у християн східного обряду починається Великий піст, який триватиме до свята Великодня (у 2021 році - 2 травня).

З початком Великого посту! Яскраві листівки і щиросердечні вітання у віршах і прозі

"Апостроф" розповідає про традиції і заборони Великого посту.

У період Великого посту віруючі обмежують себе в їжі і розвагах. Це час зосередження і занурення в молитву і вивчення Священного писання.

Як відзначають священики під час Великого посту важливо перебувати в мирі з Богом, з собою і з ближніми. Практикується сповідь і духовні роздуми.

Також в ці дні прийнято відкривати свої серця для потреб бідніших людей - вітається милостиня і всіляка допомога ближнім.

Фото: pixabay.com

У Великий піст заборонено вживати продукти рослинного походження: м'ясо, птицю, яйця і всі молочні продукти. Виключають також солодощі, випічку, білий хліб, жирну і гостру їжу. Рибу дозволено їсти лише в свята. Рослинну олію можна тільки по вихідних і святкових днях.

Раціон скромний і простий - каші на воді, трохи фруктів і овочів, чорний хліб. Пити дозволено воду, несолодкий неміцний чай, трав'яні відвари, квас і узвар, по суботах - виноградний сік.

Так як пост - це не дієта, а духовна практика, під забороною також вечірки, гуляння, походи в театр і кіно та інші розваги. Віруючі також утримуються від неробства, будь-яких ігор та перегляду розважальних програм.

Крім того, під забороною інтимна близькість.

Пропонується уникати лихослів'я, сварок, конфліктів і скандалів. Також важливо утримуватися від поганих думок, злості, образи, брехні. Крім того не можна допускати непрощення кого-небудь.

При цьому, з дозволу духовного отця під час Великого посту допускаються послаблення. Найбільш поширений варіант поста для мирян - відмовитися від тваринної їжі, але залишити в щоденному меню рибу, олію та гарячу їжу.

"Апостроф" також розповідав, що в 2021 році Великдень за східним обрядом відзначатиметься 2 травня.