RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Легені розпадаються: під Вінницею лікарі б'ються за життя дитини, яка перестала говорити після COVID-19

Дитина, яка захворіла COVID-19 першою у Вінницькій області, - 3-річний Павлик Лутковський - знову опинився у важкому стані. Через захворювання він перестав ходити і говорити.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Так, Павлика на швидкій доставили в лікарню через те, що він задихався. Зробивши рентген лікарі виявили, що його легені почали розпадатися. Хлопчика перевели на штучну вентиляцію, але за три дні лікування краще йому не стало.

"Ми самі не знаємо звідки могло взятися. Одного разу в дитини почалася задишка, на другий день підскочила температура і впав тиск", - розповідає його мама Аліса Лутковська.

У минулому році дитина пережила клінічну смерть, а потім два тижні перебувала під крапельницею без свідомості. Після цього він проходив тримісячну реабілітацію, щоб заново навчитися їсти.

"Кожна реабілітація давала позитив. Він місяць на реабілітації - виписують. Мамі пропонувалося тимчасово помісити його в центр реабілітації при будинку дитини. Вона відмовилася", - розповів заступник директора департаменту охорони здоров'я Тетяна Бондаренко.

Сім'я Павлика живе в селі в 100 кілометрах від лікарні, їм допомагають волонтери. До лікарні дитина потрапила занадто худою і з пролежнями.

"Вага 13 кг. Якщо хочете запитати, якою має бути, то приблизно 18 кг. Він худий, можна сказати висушений. Причиною може бути те, що він хворів протягом декількох днів... Дитина вкрай важка, але дотримуємося принципу - якщо людина жива і є хоч один відсоток, то ми боремося", - зазначив лікар-реаніматолог Олег Хухлей.

Як повідомляв "Апостроф", раніше від ускладнень, викликаних COVID-19, померла вагітна жінка - працівниця Госпсуду Івано-Франківської області Вікторія Лоза.