RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

День святого Патріка 2021: історія і головні традиції

Щорічно 17 березня в Ірландії відзначають культурне і релігійне свято - День святого Патріка. В цей день по всьому світу проходять ходи з піснями і танцями.

"Апостроф" розповідає, хто такий святий Патрік, чому в цей день прийнято одягатися в зелене і до чого тут трилисник.

День святого Патріка (St. Patrick's Day) відзначається в день смерті небесного покровителя Ірландії. Святий Патрік жив в кінці IV - середині V століття нашої ери.

Відомо, що на світ він з'явився в Британії під ім'ям Мевін Суккат. В Ірландію він потрапив в 16 років в якості раба - юнака викрали пірати. В рабстві майбутній святий і прийняв християнство. Він молився весь час в неволі, Господь ці молитви почув і підказав новонаверненому, як врятуватися з полону. Мевін втік і повернувся на батьківщину.

Однак через кілька років він повернувся до Ірландії в сані єпископа з ім'ям Патрік, щоб зпривернути ірландців до християнства. Саме так єдинобожжя в Ірландії було прийнято. Вважається, що Патрік також подарував острову писемність.

Місце, де він похований, точно невідомо, найчастіше згадують місто Даунпатрік на британському шматочку острова.

Свято почали відзначати ще тисячу років тому. Спочатку це був просто народне свято, а в літургійний календар дату внесли вже на початку XVII століття. А ще через три століття День святого Патріка стало в Ірландії офіційним вихідним.

Головні традиції та символи свята:

Традиційно в День святого Патріка влаштовуються паради і фестивалі, звучать пісні під волинку, виконують танці кейлі і носять зелене вбрання.

Символами цього свята вважається сам святий Патрік, якого прийнято зображати у єпископській тіарі і обов'язково з посохом, трилиста конюшина і лепрекони.

Трилистну конюшину в Ірландії прикріплюють до одягу. Існує легенда про те, що святий Патрік за допомогою конюшини пояснював людям поняття Святої Трійці, а також перервав язичницький ритуал.

За легендами, в цей день до людей приходять казкові жителі лісу лепрекони, які володіють горщиками з золотом. Якщо щасливому шукачеві скарбів вдасться зловити лепрекона, то ця істота повинна розповісти людині, де заховані його скарби. За іншою версією, лепреконів придумали рекламщики, яким потрібно було зобразити на листівках на честь свята якогось симпатичного персонажа, а святий Патрік не надто підходив для цієї ролі.

Читайте також матеріал "Апострофа": Коли в Україні відсвяткують католицький і православний Великдень-2021.