RU  UA

Рекордна смертність і "помаранчева" Україна: чому влада не поспішає посилювати карантин

Майже вся Україна опинилася у помаранчевій зоні карантину, тоді як жовтими та червоними залишилися по чотири області. Незважаючи на те, що в країні оновлено рекорд за смертністю, влада не планує вводити жорсткий локдаун.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 17:00 на Апостроф TV.

Позитивний тест на СOVID-19 отримали майже 12 тисяч українців. Третина захворілих потрапила до лікарень. Найбільше нових випадків зараження зафіксували у Києві. Важкою ситуація залишається у Вінницькій, Львівській, Одеській та Харківській областях. За минулу добу від коронавірусу померло 289 українців. Це рекордна кількість летальних випадків від початку пандемії.

Водночас міська рада Львова вирішила не чекати реакції Кабміну на зростання кількості хворих та самостійно посилила карантинні обмеження. Нові правила діятимуть щонайменше тиждень. Вже у п'ятницю у місті зачинять школи та заклади культури, а кафе та ресторани працюватимуть "на винос".

У торговельних центрах Львова відчиненими залишаться тільки продуктові магазини, аптеки та зоомагазини. Усі масові заходи скасують, а от спортзали та салони краси працюватимуть лише за попереднім записом. За словами мера Андрія Садового, за час локдауну Львів зможе облаштувати додаткові ліжка у медзакладах.

Жорсткі карантинні обмеження загрожують і столиці. Міський голова Віталій Кличко наголосив, що вже за тиждень Київ може опинитися у червоній епідемічній зоні. Мер зазначив, що столична влада вже розглядає різні варіанти посилення карантину.

Натомість прем'єр-міністр України Денис Шмигаль вважає, що адаптивного карантину наразі достатньо. Уряд посилить обмеження, якщо більшість областей опиняться у червоній зоні. Однак якщо місцева влада вважає, що коронавірус шириться населеними пунктами занадто швидко, вона має не чекати на вказівки та вводити нові обмеження.

Тим часом в Україні оновили поділ на карантинні зони. У жовтій залишилися лише чотири області: Дніпропетровська, Кіровоградська, Рівненська та Харківська. Стільки ж областей - червоні. Туди віднесли Закарпатську, Івано-Франківську, Житомирську та Чернівецьку. Там діють посилені карантинні обмеження. Решта областей України опинилися у помаранчевій епідемічній зоні.