RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Поїхав до Донецька за "віджатою" Lamborghini і отримав в Росії 10 років в'язниці: історія автолюбителя з Дніпра

У Росії засудили за "шпигунство" жителя Дніпра Олександра Марченка - його заарештували силовики ДНР і піддавали тортурам у в'язниці "Ізоляція" в окупованому Донецьку після того, як він приїхав забрати свій "віджатий" бойовиками в 2014 році суперкар Lamborghini Diablo 1991 року.

Про це повідомили на сайті правозахисної організації "Команда 29", юристи якої захищають Марченко в російському суді.

Житель Дніпра Олександр Марченко в грудні 2018 року рушив з Києва через Москву і Ростов-на-Дону в Донецьк (такий маршрут він вибрав, щоб не чекати пропуску СБУ на перетин КПВВ) за своєю "віджатою" там в 2014 році Lamborghini Diablo 1991 року - це була бита машина, яку він п'ять років відновлював в СТО Донецька та на початку збройного конфлікту в 2014 році.

У 2014 році озброєні люди машину з боксу забрали. Власник СТО на дзвінки не відповідав, а в 2017 році родина Марченка побачила свою перефарбовану в чорний колір Lamborghini на відео сепаратистського телеканалу про змагання в Донецьку.

Марченко з'ясував, що його спорткар "віджав" "гаманець" тодішнього глави ДНР Олександра Захарченко - "міністр податків і зборів" Олександр "Ташкент" Тимофєєв, який після ліквідації Захарченко і поранення втік до Росії. При цьому "нажите" майно залишилося в Донецьку разом з декількома терміново порушеними кримінальними справами, які унеможливлювали повернення Ташкента. Тоді в ЗМІ "ДНР" публікували оголошення, які закликали всіх постраждалих від Тимофєєва терміново звертатися в "правоохоронні органи" із заявами.

Донецький знайомий Олександра Марченка Юрій Гусаков переконав його приїхати в Донецьк і подати заяву про крадіжку машини, запевняючи, що в місті "безпечно". Згідно з планом, Марченко повинен був повернутися за добу, а машину б потім пригнав Гусаков.

Заява подали, а 17 грудня 2018 року на прикордонному з Росією переході "Успенка" Марченко зник. Правозахисники через адвоката змогли поговорити з чоловіком вже в РФ, передавши питання в СІЗО. Чоловік підтвердив, що його відвезли в нелегальну донецьку в'язницю МГБ ДНР "Ізоляція", де почали "шити" справу про шпигунство і контрабанду.

"10 січня 2019 року мене повели в підвал сусіднього червоного цегляного будинку, одягнувши мішок на голову і додатково перемотавши скотчем навколо голови. Повністю роздягли. Розіп'яли на дерев'яному щиті, прив'язавши мої руки і ноги до його поверхні. Потім до моїх мізинців пальців ніг і до геніталій примотали дроти і протягом півтори години, поливаючи водою ноги і геніталії, подавали струм ", - продовжує Марченко розповідь про тортури.

Після цього Марченко привезли в ФСБ Краснодарського краю, де допитували як свідка у кримінальній справі про контрабанду. У травні 2019 року йому висунули звинувачення в шпигунстві. Нібито українець мав намір купити в Росії клістрони - електровакуумні лампи, які використовуються в тому числі в начинці зенітно-ракетних комплексів С-300.

Суд в листопаді минулого року засудив Марченка до 10 років в'язниці за статтею "шпигунство".

Про ситуацію з Марченком знає влада України. При цьому наявність Lamborghini Diablo стало приводом для комісії по політв'язнях при міністерстві з питань реінтеграції окупованих територій і переміщених осіб блокувати виділення фінансової допомоги родині, підкреслила Катерина Бессараб, дружина Олександра Марченка. Крім того, правозахисники вказали, що з потраплянням в списки на обмін через позицію українських чиновників теж виникли труднощі.

Як повідомляв "Апостроф", колишньому заступнику "міністра" інформації "ДНР" Володимиру Пряхін, який проживав в Києві, слідчі Служби безпеки України повідомили про підозру в створенні терористичної організації і посяганні на державну цілісність.