RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

В Україні прийняли важливий закон про колекторів: як будуть тепер "вибивати" борги

Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроект про захист боржників при врегулюванні простроченої заборгованості.

Проект закону опублікований на сайті ВР.

Він передбачає створення реєстру колекторських компаній, який буде вести Нацбанк. Без реєстрації в цьому реєстрі колектори не зможуть працювати. При цьому реєстр буде публічним, перевірити компанію зможе кожен бажаючий.

При роботі з боржником, колекторам заборонять прямо погрожувати, шантажувати, вводити в оману, телефонувати вночі або приховувати номер. Колектор буде зобов'язаний називати своє ім'я, назву компанії, підстава дзвінка і розмір боргу. На вимогу боржника він повинен буде протягом 7 днів надати підтверджуючі документи.

Крім цього, закон забороняє збирати і обробляти наступну персональну інформацію: про графік роботи, місцях відпочинку, інформацію з соцмереж, особисті фотографії і т.п ..

Після схвалення Радою, закон ще мають підписати спікер Верховної Ради і президент України. Якщо це станеться, він формально вступить в силу з наступного після його публікації дня. Основні норми запрацюють тільки через три місяці після цього - щоб ринок встиг підготуватися до змін.

Як повідомляв "Апостроф", 19 березня Верховна Рада розглянула законопроект про скасування переходу на літній і зимовий час. Законопроект відправили на доопрацювання.