RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Спека в Україні може бити рекорди, будуть бурі і град: синоптики дали прогноз на літо

Хоча клімат в Україні неухильно стає все більш теплим, навесні і влітку на погоду впливатиме такий природний феномен, як Ла-Нінья. Не виключені дощі з градом, які будуть супроводжуватися бурями і грозами.

Про це розповіла завідувачка відділу прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС і НАНУ Віра Балабух, пише "Сегодня".

"Ла-Нінья (іспанською - "Крихітка" ) - це кліматичне явище, що регулярно виникає в тропічних широтах південної частини Тихого океану. Його суть в тому, що стабільний східний вітер жене теплу воду від берегів Перу і Чилі в сторону Індонезії і Австралії. В результаті на поверхню піднімається холодна вода з морських глибин, і в регіоні настає похолодання", - пояснила вона.

Синоптик додала, що Ла-Нінья підсилює циклонічну діяльність не тільки в Тихому океані, а й в Атлантиці. Через це циклони, які неминуче будуть проходити з заходу і південного заходу через територію України, виявляться більш потужними, ніж в минулому році. А циклони несуть опади - дощі, град, і нерідко супроводжуються бурями і грозами. Разом з тим, їм протистоятимуть антициклони, що формуються на півночі і сході України.

"Це протиборство багато в чому буде визначати погоду в нашій країні. Тобто слід очікувати різких перепадів погоди, температурних "гойдалок". Можуть бути побиті і температурні рекорди попередніх років, особливо в літні та осінні місяці", - прогнозує Віра Балабух.

Народний синоптик Леонід Горбань пояснив, що за класифікацією Брюсова календаря настав рік Сатурна, який відрізняється мінливою погодою.

За його прогнозами, червень буде теплим, з частими дощами і спекою в першій декаді. Середина місяця буде теплою і сухою, а в кінці знову жарко і з опадами. Липень також буде спекотним, але з частими дощами і грозами. У першій половині серпня він прогнозує спеку і відсутність дощів, після 15 числа стане прохолодніше, почнуться невеликі дощі, а кінець останнього літнього місяця буде відзначений похолоданням.

Читайте також матеріал "Апострофа": Мороз, холод і дощі - народний синоптик дав прогноз на весну.