RU  UA

Як підготуватися до вакцинації від коронавірусу: поради лікаря-імунолога

Перед проведенням щеплення від коронавірусу людина повинна перевірити стан свого здоров'я і після того ухвалювати рішення про введення вакцини.

Про це у програмі Роксани Руно на Апостроф ТV "Всьо по бєспрєдєлу" розповіла лікар-імунолог, доктор медичних наук Віра Казмірчук.

"Вакцинувати треба здорових людей. Організм не може дати імунну відповідь на вакцину, якщо людина хвора", - наголосила лікар-імунолог.

За її словами, перед введенням вакцини людина повинна провести медичне обстеження стану здоров'я.

"Треба подивитися аналіз крові, обстежити горло і спитати, чи людина хворіла недавно чи ні", - додала професор.

Якщо людина недавно хворіла, вводити вакцину не варто.

"Треба почекати з вакцинацією тижнів два-три, потім зробити новий аналіз крові і тільки після того ухвалювати рішення", - додала Казмірчук.

В той же час людина, яка вже хворіла коронавірусом, може не робити щеплення.

"Якщо у людини високий рівень антилтіл, їй можна не вакцинуватися. Вона не захворіє і не є особою, яка може когось заразити", - зазначила професор.

Вона звернула увагу на те, що антитіла в організму людини можуть бути наявні від 3-4 місяців до року, хоча є масові випадки повторного зараження коронавірусом.

"Таких випадків маса. І вдруге, і втретє люди хворіють, бо ніхто не лікував коронавірус. Антибіотики не лікують коронавірус. Ті протоколи, відповідно до яких лікували людей... Хтось вилікувався, хтось помер, а хтось не зміг виробити імунітет до хвороби", - пояснила професор.

Детальніше про те, яким повинен бути підхід до вакцинації в Україні читайте в матеріалі "Апострофа": Нашим людям похилого віку вводять вакцину, на яку в світі є вікові обмеження - Іван Сорока