RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У нас літнім людям вводять вакцину, на яку є вікові обмеження у світі - Іван Сорока

Президент Українського медичного клубу про вакцинацію в Україні

Президент Українського медичного клубу про вакцинацію в Україні Іван Сорока Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

В Україні повним ходом йде вакцинація населення проти коронавірусу. І поки одні країни призупиняють щеплення вакциною AstraZeneca, Україна не може собі цього дозволити. Адже наразі у нас є тільки одна вакцина — CoviShield, розроблена за ліцензією вищезгаданої компанії. Однак і тут не все так просто. Як виявилося, більшість країн використовує препарат CoviShield із суворими віковими обмеженнями. Тим часом в Україні вирішили не надавати людям право вибору вакцини. Чому це неправильно, та яким має бути підхід до вакцинації в Україні — в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV пояснив президент Українського медичного клубу ІВАН СОРОКА.

— Деякі країни відмовляються від AstraZeneca через певні ускладнення, хоча в самій компанії заявили, що відсоток людей, у яких утворилися тромби, дуже малий. Тим не менш, ні ми, ні Польща від вакцинації не відмовилися. Але деякі українці хочуть мати вибір серед вакцин. Як ви вважаєте, чи будуть вони найближчим часом мати право вибору — чим щепитися?

— Я підтримую вашу думку про те, що має бути вибір у громадян України. Вибір можливості вакцинуватися — це перше, велика кількість вакцин — це друге.

Наступне, про що треба говорити, — це якість вакцин. Усі вакцини, які були зареєстровані в Україні — на сьогодні це три препарати — були зареєстровані за скороченою пандемічною процедурою. Де-факто, усі вакцини у світі не пройшли повні етапи клінічних досліджень, і тому виникають ось такі моменти, на які звертають увагу деякі лікарі та пацієнти. Коли виникають побічні ефекти, на це треба звертати серйозну увагу, щоби не допустити якихось глобальних ускладнень.

— Але всі вакцини, які є на ринку, не пройшли всіх етапів клінічних випробувань.

— Так, я саме про це й говорю. Але, наприклад, коли ми кажемо про сам процес вакцинації, то експерти Українського медичного клубу та української медичної експертної спільноти вважають, що є дуже багато недопрацювань у контексті кількості бригад вакцинації, можливості доступу навіть декретованих груп до вакцинації. Не всі лікарі мають можливість отримати вакцину. Не мають можливості отримати щеплення працівники аптечних закладів — тобто провізори, фармацевти. А це ключові категорії, на які треба звертати увагу. Не мають можливості отримати вакцину працівники приватних закладів охорони здоров’я, що працюють на первинній та вторинній ланках із коронавірусними пацієнтами, які підписали договори з Національною службою здоров’я. Це перше.

По-друге, нас, як експертну спільноту, бентежить проблематика самих поставок в Україну. У нас є Державна закупівельна агенція, а ми використовуємо якісь інші інструменти. Платимо посередникам певні кошти, які могли б зекономити та придбати більшу кількість вакцин. На нашу думку, для того, щоби правильно вакцинувати більшу кількість людей, потрібна більша кількість вакцин. Тобто і Pfizer-Biotech, і Moderna.

Стосовно CoviShield — у багатьох країнах є вікові обмеження по застосуванню цієї вакцини. У нас таких обмежень немає. Наші очільники МОЗ кажуть, що в людей не буде вибору, а в багатьох країнах світу по CoviShield є обмеження 65 років. І в Німеччині, наприклад, чітко пишуть у запрошенні, що ви будете щеплені або вакциною Moderna, або Pfizer-Biotech. Але це пацієнтам старшим за 65 років. Інші пацієнти не знають, якими вакцинами вони будуть щеплюватися. Вони приходять до пункту вакцинації, і якщо їм та вакцина не подобається, то вони можуть від неї відмовитися та записатися ще раз до черги. Таким чином методом лотереї вони можуть отримати бажану чи небажану вакцину.

Ось такі є проблеми. Кількість вакцинальних бригад невелика, кількість вакцин також невелика. На мою професійну думку, треба дати можливість вакцинуватися тим людям, які записалися через додаток "Дія". Їх уже більше 200 тисяч осіб. Якщо ті категорії, які можуть отримати вакцину, не хочуть вакцинуватися, треба дати можливість вакцинуватися тим, хто записався.

Найближчим часом прийде вакцина Sinovac. Можливо, по COVAX прийде Pfizer-Biotech та інші вакцини. Але якщо люди хочуть вакцинуватися, вони свідомо на це йдуть. Це необхідно зробити.

Плюс, це треба робити максимально відкрито: залучати центри первинної медико-санітарної допомоги до вакцинації, робити щеплення відкрито. Бо, дійсно, вакцинація — це один із ключових елементів боротьби з пандемією. Але мені, як лікарю, дуже хотілося б, щоби мої пацієнти та всі пацієнти в Україні були щеплені якісними медико-фармацевтичними продуктами, щоби вони отримали мінімум побічних ефектів, та якийсь реальний ефект від вакцинації, а не якісь захворювання в процесі щеплення чи після.

Тому, на мою думку та думку експертної спільноти, вакцин має бути більше, вони мають контролюватися. Я звертаю увагу наших контролюючих органів, Державного експертного центру, Державної служби лікарських засобів та контролю за наркотиками на контроль продукції, яка входить в Україну. Це обов’язково має бути серйозний державний контроль. А всі наглядові органи мають спостерігати за можливими побічними ефектами для того, щоби доносити до органів управління максимально коректну інформацію.

Також я хочу запропонувати наступне: Український медичний клуб пропонує ввести спеціальну електронну кнопку — електронний запис до вакцинації в первинній медичній ланці. Це також дуже спростить велику кількість проблемних випадків, коли людям хотілося б вакцинуватися, а вони не мають такої можливості.

І надзвичайно важливо зараз правильно тестувати велику кількість людей. Ми також запропонували Національній службі здоров’я, Міністерству охорони здоров’я створити в медичних інформаційних системах дуже просту комбінацію з двох натискань клавіш, щоби сформувати електронне направлення на вакцинацію. Щоб усі категорії людей могли дійсно отримати безкоштовну вакцинацію. Тільки тоді це дозволить реалізувати ці державні стратегії у вакцинальному процесі.

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян