RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Коронавірус постійно мутує: вчені пояснили, чому це небезпечно і що потрібно знати

Коронавірус мутує і змінює свої властивості, стаючи все більш небезпечним. Зараз відбувається заміна попередніх штамів коронавируса, які циркулювали в Україні восени і взимку, і якими українці вже перехворіли, на нові, мутовані штами "британця".

Про це повідомляється в матеріалі "Апострофа".

Як пояснив завідувач лабораторією в Інституті епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського НАМН України Ігор Маричев, мутації - це біологічні властивості самого вірусу.

"Встановлено, що в природних умовах вірус здійснює одну мутацію протягом одного тижня. Тобто відбуваються зміни в РНК. Мутації даного коронавірусу представляють одну другу за частотою мутації від вірусу грипу і одну четверту вірусу імунодефіциту людини. Це цілком природний процес", - зазначив він.

За словами директора Інституту молекулярної біології і генетики Михайла Тукала, зараз в Україні відбувається заміна більш раннього коронавірусу, який циркулював в країні восени і взимку, на нові, мутовані штами "британця".

Перші випадки появи попереднього "британця" в Україні були зафіксовані ще на початку березня. Тоді про небезпечну знахідку у двох жителів Івано-Франківської області заявили в Інституті епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського.

Центр громадського здоров'я передав зразки німецькій клініці "Шаріте" і отримав невтішні результати: "британець" "прописався" у Вінницькій та Закарпатській областях.

На початку тижня глава МОЗ Максим Степанов повідомив, що британський штам виявлений вже у всіх регіонах.

"Ми вже увійшли в третю хвилю пандемії коронавірусу, на всій території нашої країни виявлено новий - британський штам вірусу", - заявив Степанов.

За словами фахівців, "старий" "британець" являє собою ще більшу небезпеку, ніж ті штами коронавируса, які раніше були зафіксовані в Україні.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Новий смертельний штам в Україні: чи зможе індійська вакцина перемогти заразу.