RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новий смертельний штам в Україні: чи зможе індійська вакцина перемогти заразу

Нові штами коронавірусу будуть з'являтися постійно, і в цьому - головна небезпека

Нові штами коронавірусу будуть з'являтися постійно, і в цьому - головна небезпека Фото: kyivcity.gov.ua

В Україні виявлено нові мутації британського штаму коронавірусу. Про це днями заявили в Інституті молекулярної біології і генетики. Зокрема, модифікований "британець" відрізняється критичними змінами у ділянках вірусу, які відповідають за швидкість розмноження вірусу в клітині і реактивність імунної системи людини. Чи вбереже українців від нового штаму вакцина Covishield (поки єдина в Україні) або порятунком буде тільки домашня ізоляція - розбирався "Апостроф".

Новий мутант

Перші випадки появи попереднього "британця" в Україні були зафіксовані ще на початку березня. Тоді про небезпечну знахідку у двох жителів Івано-Франківської області заявили в Інституті епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського. Потім, в середині березня, про циркуляцію британського штаму відрапортували в Центрі громадського здоров'я. ЦГЗ передав зразки німецькій клініці "Шаріте" і отримав невтішні результати: "британець" "прописався" у Вінницькій та Закарпатській областях.

На початку тижня глава МОЗ Максим Степанов запевнив, що британський штам виявлений вже у всіх регіонах.

"Ми вже увійшли в третю хвилю пандемії коронавірусу, на всій території нашої країни виявлено новий - британський штам вірусу", - заявив Степанов.

За словами фахівців, "старий" "британець" являє собою ще більшу небезпеку, ніж ті штами коронавірусу, які раніше були зафіксовані в Україні.

"І смертність вища - і молоді, і діти, і вагітні заражаються. Сам британський штам на 60% більше заразний і на 45% більш смертельний, і вікові групи, схильні до ризику зараження - більш молодші", - пояснив "Апострофу" лікар-анестезіолог з Ізраїлю Борис Бриль.

Що ж стосується "нового" "британця", то за словами вчених, саме комбінація модифікованих штамів могла викликати нинішню хвилю епідемії.

"Можна говорити про дуже небезпечну тенденцію заміни попередніх штамів коронавірусу, які циркулювали в Україні восени і взимку, і якими українці вже перехворіли, на нові, мутовані штами "британця", - зазначив директор Інституту молекулярної біології і генетики Михайло Тукало.

Дійсно, тільки за минулі вихідні, 20 і 21 березня, в країні було зафіксовано 436 смертельних випадків коронавірусу, а станом на 23 березня і зовсім був встановлений антирекорд: 333 смерті від ковіда. Такого не було в країні за весь час пандемії.

Крім того, для нового "британця" характерна важка клінічна картина, більш часті випадки повторного інфікування, а безсимптомні випадки перебігу захворювання практично відсутні.

Утім, на думку Бориса Бриля, основну "погоду" в Україні можуть робити і не "британці".

"У вас, в основному, не британський штам. У вас по-іншому захворювання протікає, ніж в Ізраїлі, де 60% це британський штам. Якщо в Україні людина хворіє, то він хворіє 2 тижні і важко, хвилями. У Ізраїлі чоловік - в середньому тиждень", - говорить Бриль.

А якщо це не "британець", то, що ж тоді? Ще на початку березня в ЦГЗ відзначали, що на території України зафіксовані циркуляції генетичних ліній коронавірусу з Бельгії, Данії, Італії, Швейцарії, Росії, Австралії. Всього 18 мутованих штамів.

До речі, штам може бути і чисто український.

"У мене теорія, але вона може бути і не пов'язана з дійсністю, що у вас взагалі інший штам і це пов'язано з купою терапій, які застосовуються і застосовувалися з незрозумілими ліками", - підкреслив Бриль.

Чому в принципі так відбувається, що віруси мутують і змінюють свої властивості, стаючи все більш небезпечними?

"Це біологічні властивості самого вірусу, - пояснює "Апострофу" завідувач лабораторією в Інституті епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського НАМН України Ігор Марічев - Встановлено, що в природних умовах вірус здійснює одну мутацію протягом одного тижня. Тобто відбуваються зміни в РНК. Мутації цього коронавірусу представляють одну другу за частотою мутації від вірусу грипу і одну четверту вірусу імунодефіциту людини. Це цілком природний процес".

Чи врятує Covishield

У такому випадку, якщо вірус стрімко мутує, чи є сенс вакцинуватися? І вакцинуватися конкретно Covishield, адже поки інших вакцин в Україні немає?

Експерти запевняють, що сенс є.

"Дослідження показали, що є перехресна чутливість нових штамів до вакцин. Відповідно, вакцини працюють і щодо інших генетичних варіантів вірусу. Так, ефективність їх може бути нижчою, але вони мають захисні властивості", - відзначає Ігор Маричев.

"Вакцинація ефективна. Дані періодично змінюються, але можна орієнтуватися на ефективність вакцини від 70 до 90%. Точно поки сказати не можна. Британський штам досить поширений в Європі та Ізраїлі", - додає Бриль.

"Відразу почали досліджувати - чи ефективна ця вакцина проти нового штаму. І було показано переконливі дані, що вона не менш ефективна як щодо нових, так і щодо старих штамів. Нам в цьому плані пощастило - вакцина працює. Країни, які успішно вакцинують своїх громадян, різко знизили смертність і наше завдання, як можна більше людей направляти на вакцинацію ", - коментує ситуацію "Апострофу" професор інституту фізіології ім. Богомольця Віктор Досенко.

А може бути так, що з'явиться штам коронавірусу, проти якого вакцина буде неефективна? Може. В такому випадку повториться історія з щорічним "перевинаходом" вакцини від грипу.

"Якщо раптом новий варіант вірусу торкнеться послідовність, якою "вчать" імунну систему за допомогою вакцини, то цю послідовність можна змінити і зробити нову вакцину, - пояснює Досенко. - Але зараз країни, які успішно вакцинують своїх громадян, різко знизили смертність і наша задача, як можна більше людей направляти на вакцинацію".

А ось як раз з вакцинацією в Україні спостерігаються проблеми. За даними Міністерства охорони здоров'я, з початку вакцинальної кампанії, щеплення отримали трохи більше 120 тисяч чоловік, в той час, як в Ізраїлі близько 100 тисяч громадян вакцинують щодня. Чому кампанія провалилася, читайте в наступному матеріалі "Апострофа".

Читайте також

Починаємо з Великодня: головні свята травня в Україні

У травні буде кілька великих святкових дат, які українці завжди відзначають у родинному колі або з друзями

Де злочин? У справі про розкрадання в Нафтогазу 2,2 млрд. грн. відсутні збитки

Ярослав Дубневич має намір звернутися до Європейського суду з прав людини

Пере­завантаження мобілізації та нові правила для водіїв: головні зміни для українців у травні

Найголовніші зміни в Україні в останній місяць весни - торкнуться більшості українців