RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Українців будуть прищеплювати вакциною CoronaVac: всі подробиці про препарат

Увечері четверга, 25 березня, в Україну прибула перша партія вакцини проти коронавірусу CoronaVac від китайської компанії Sinovac.

"Апостроф" розповідає, що відомо про китайську вакцину, якою будуть прищеплювати українців.

Хто першим отримає щеплення

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що після того, як вакцина пройде контроль в Україні, її передадуть мобільним бригадам для проведення вакцинації. Зараз вакцина проходить завершальну стадію досліджень у Всесвітній організації охорони здоров'я. Наступного тижня очікуються результати - чи дозволять її використовувати в екстрених ситуаціях.

Першими вакциною CoronaVac будуть прищеплювати літніх людей і тих, хто за ними доглядає.

"Пріоритет буде виділено на маломобільну групу населення, похилого віку. Сьогодні ми маємо орієнтовну кількість таких людей 40 тисяч. В подальшому передбачається подвійне введення вакцини – перше щеплення і через 20 днів друге", - пояснив Ляшко.

Скільки привезли і коли почнуть робити щеплення

В Україну прибули 215 тисяч доз. Ще до 700 тисяч доз, по завіреннях китайської сторони, має бути через 2 тижні. Потім очікується ще 1,2 млн доз.

"Вакцина зареєстрована, вона пройде, відповідно до законодавства, лаб-контроль, і впродовж 10 днів почнемо застосовувати. У нас кількість людей, яких потрібно вакцинувати, близько 32 млн, це доросле населення. Для початку формування колективного імунітету потрібно, щоб все починалося з 60%", - заявив глава МОЗ Максим Степанов.

Всього укладено контрактів на 14 млн доз.

Чи можна замінити вакцину Covishield на CoronaVac

Поки що невідомо, чи можна використовувати вакцину CoronaVac для введення другої дози, якщо не вистачить вакцини Covishield.

"Зараз у світі тільки проводять дослідження вакцинації і ревакцинації першої і другої дози вакцин. Ніхто не може сказати, що так можна робити, а з іншого боку, ніхто не скаже, що не можна", - розповіла лікар-інфекціоніст Світлана Гук.

За її словами, введення різних вакцин під час першої дози і другої не задовільне з технічної точки зору, тому теоретично щеплення має бути однаковими препаратами.

Принцип дії вакцини CoronaVac

Препарат відноситься до так званих інактивованих вакцин. Вірус вирощують на клітинних культурах і хімічно инактивують. Коли вакцину вводять в організм, імунітет реагує не тільки на спайковий білок, а на весь вірус. Як заявив виробник, CoronaVac захищає одразу від кількох штамів коронавируса SARS-CoV-2. Для вироблення імунітету необхідне введення двох доз вакцини.

Про побічні ефекти, протипоказання і ефективність CoronaVac читайте в матеріалі "Апострофа" про китайську вакцину.

Читайте також матеріал "Апострофа": Новий смертельний штам в Україні: чи зможе індійська вакцина перемогти заразу.