RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

В Україні відзначають День Нацгвардії: головні факти про історію свята

В Україні 26 березня відзначають День Національної гвардії. Це свято, яке раніше називалось День внутрішніх військ Міністерства внутрішніх справ України, відзначають в цей день згідно з президентським указом від 18 березня 2015 року.

"Апостроф" зібрав головні факти про історію свята.

До 2000 року свято відзначалося щорічно 4 листопада у день прийняття Верховною Радою в 1991 році закону про Національну гвардію. Як самостійна силова структура Нацгвардія існувала з 1991 по 2000 роки, а як військове формування з правоохоронними функціями на базі Внутрішніх військ МВС із залученням нових військових кадрів на добровольчої основі - з 13 березня 2014 року.

Нинішня Національна гвардія є підрозділом, який входить в систему МВС і має правоохоронні функції. Вона була створена 12-го березня 2014-го року. До її складу увійшли внутрішні війська, добровольці і патріоти, які встали на захист народу і державності України у війні проти Росії.

З квітня 2014 року особовий склад НГУ у взаємодії зі Збройними силами України брав участь в антитерористичній операції на сході і півдні країни.

16 червня 2014 року МВС видало наказ, який упорядкував формування добровольчих підрозділів Нацгвардії. До складу Національної гвардії увійшли:

  • батальйон оперативного призначення резервістів ім. генерала Кульчицького, сформований з представників самооборони Майдану;
  • батальйон спеціального призначення резервістів "Донбас", сформований на основі 1-ї роти добровольчого батальйону територіальної оборони "Донбас" Донецької області;
  • підрозділ спеціального призначення "Азов".

Військове керівництво в НГУ здійснює командувач, який призначається і звільняється президентом за поданням міністра внутрішніх справ. Зараз цю посаду обіймає генерал-полковник Микола Балан. Загальна чисельність Нацгвардії не перевищує 60 тисяч військовослужбовців.

Раніше "Апостроф" зібрав цікаві факти до Дня СБУ, який відзначали 25 березня.