RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

День Служби безпеки України: цікаві факти про відомство, які варто знати

Своє професійне свято 25 березня відзначають працівники СБУ. Ця традиція з'явилася в 2001 році за указом президента. Свято є офіційним, але вихідного дня в його честь не роблять.

"Апостроф" розповідає цікаві факти про важливе силове відомство України.

***

День народження СБУ могли б відзначати у вересні. Так як попередниця нинішньої спецслужби - Служба національної безпеки України, була створена постановою Верховної Ради від 20 вересня 1991 року.

***

У підпорядкуванні першого голови СБУ Євгена Марчука було 10 -12 осіб. До речі, єдиний раз в історії главу СБУ вибирали в парламенті. Згодом призначення і звільнення надали президенту.

***

В основі закону про СБУ взяті американські закони про ЦРУ і ФБР. Розробити законопроект українцям допомагали колеги з Великої Британії, Німеччини, Швейцарії.

***

Офіс української спецслужби з усіма департаментами та допоміжними структурами займає цілий квартал в центрі Києва за адресою: вулиця Володимирська, 33.

***

За 29 років посаду керівника Служби займали 14 чоловік. 11 з них - генерали. Всі керівники СБУ досі живі, крім генерал-полковника Валерія Малікова, він помер в 2016 році.

***

Першим українським військовослужбовцем, загиблим на Донбасі, став співробітник СБУ - Геннадій Біліченко. Він був убитий 13 квітня 2014 року неподалік від Слов'янська. Всього за час АТО / ООС загинули 26 військовослужбовців Служби безпеки.

***

Людмила Шугалей - перша жінка-військовослужбовець в Україні, що отримала генеральське звання. Начальник військово-медичного управління СБУ, згідно з указом президента Петра Порошенка, в 2018 році стала генерал-майором медичної служби.

Якщо у вашому оточенні є представники служби безпеки, ви можете привітати їх зі святом, використовуючи кращі привітання з Днем СБУ, які раніше відібрав "Апостроф".