RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Скільки в Україні коштує поховати померлого від COVID-19: названо суми

У березні в Україні розпочалася третя хвиля епідемії COVID-19 - в Україні тричі фіксували рекордні показники смертності від ускладнень коронавірусу. З початку пандемії в Україні померло понад 32 тисячі людей, що сформувало неофіційні "правила" поховання "ковідних" хворих - у моргах та ритуальних службах вартість послуг з поховання виросла удвічі.

Коронавірус б'є по слабких місцях, але епідемія закінчиться дуже скоро - Віра Казмірчук

Про це пише видання "Суспільне".

За даними ВООЗ, тіло померлого не заразне, однак на ньому чи на одязі може лишатися інфекція. Рік тому головний санітарний лікар Віктор Ляшко підписав особливі вимоги щодо поховання осіб, померлих від COVID-19.

Мешканка Чернівців Тетяна Зборовець знає особисто, як відбувається процедура поховання людини, яка померла через коронавірус. Бабуся однієї з її підопічних у березні захворіла на COVID-19 і померла в лікарні. Виявилося, що тіло жінки немає кому перевезти до моргу, а тому бабуся ще добу пролежала в лікарні. Ще три доби Тетяна збирала всі необхідні документи, а тіло бабусі лежало у морзі.

“Ставлення людей до того, що приходять і довідка, що там коронавірус, було як “відійдіть, бо ви всі ковідні”, – розповідає Тетяна про те, як її приймали в установах.

В морзі жінці пропонували платні послуги: миття померлої обходиться в тисячу гривень, ще 2 тисячі за те, що тіло перенесуть з моргу в автобус і привезуть на кладовище.

“Неофіційно люди платять за те, що тіло помиють. "Ковідних" хворих ніхто не миє. Їх повинні запакувати в пакет і труна має бути закрита. Щоб тіло привезли на кладовище, потрібно було теж на добровільних засадах заплатити 2 тисячі гривень. Це слово – “ковід” чи “не ковід” – воно відігравало ключову роль”, - розповіла жінка.

Поховали бабусю підопічної Тетяни в пакеті та в закритій труні. Сама ж процедура поховання тривала 15 хвилин.

Директор патологоанатомічного бюро Чернівецької області Дмитро Гречко запевнив, що підпорядкована йому структура не надає платних послуг з миття та перевезення тіл.

В одній з компаній, що надають ритуальні послуги в Києві, розповіли, скільки коштуватиме поховання особи, яка померла від COVID-19. Там зауважили, що організація поховання померлого стартує від 8 тисяч гривень, в залежності від товарів, які обирає замовник. Якщо ж йдеться про поховання людини, яка померла від COVID-19, ціна буде вищою.

"Якщо від "ковіду", одразу вам кажу: множте на  два, це 16-17 тисяч буде коштувати! Сюди входить дезінфекція машини, бригада дорожче бере – вони ж теж ризикують", - розповіли в компанії.

Ще в одній компанії журналістам повідомили, що "звичайне" поховання коштує 25 тисяч грн, померлих від "ковіду" ховають від 32 тисяч грн: "Вантажники вдвічі більше беруть". Плюс 10 тисяч, якщо хочете ховати у відкритій труні".

З правової точки зору, ритуальні послуги, як будь-які інші, що надаються українцям, регулюються законом "Про захист прав споживачів" або Цивільним кодексом.

За словами юриста, голови адвокатського об’єднання "Богомазов і партнери" Павла Богомазова, ціни в компаніях ритуальних послуг комунальної форми власності затверджуються рішенням міських рад. В разі, якщо родичів небіжчика не влаштовують ціни на послуги, треба шукати альтернативу. Якщо ж людина вирішить скаржитися до суду, треба збирати документи. Однак оскарження в суді, за його словами, може тривати роками.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні за минулу добу, 31 березня, зафіксовано 17 569 нових випадків коронавірусу. Померла 421 людина - це найбільше число летальних випадків за день з початку епідемії. Раніше максимальне число було - 407 осіб.