RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

День космонавтики: цікаві факти про підкорення космосу Гагаріним

12 квітня відзначають День космонавтики - рівно 60 років тому радянський космонавт Юрій Гагарін став першою людиною, яка підкорила космос.

"Апостроф" зібрав цікаві факти про цей день.

Гагарін здійснив подорож в космос, облетівши Землю. Ракета "Восток-1" вийшла на орбіту, вона була спеціально адаптована під це двухступенчатою балістичної міжконтинентальною ракетою Р-7. Розробив її вчений Сергій Корольов. На базі цієї розробки РФ досі будує ракети серії "Союз".

Сам Гагарін справив враження на Королева. Він зняв взуття перед тим, як зайти в космічний корабель.

Перед поїздкою на автобусі до ракети Гагарін попросив зупинити транспорт. Він помочився на колесо, що стало традицією для космонавтів.

Також відомий космонавт перед зльотом сказав фразу "Поїхали", яка стала знаменитою. Вона не була спланованою.

У ракеті, на якій здійснив політ Гагарін, було автоматичне керування. Але на випадок поломки він міг вручну розвернути апарат. Однак це було небезпечно через нестачу кисню, коли мозкова діяльність людини може бути знижена. Тому для космонавта придумали спосіб - в конверт поклали листок з секретним паролем, його потрібно дістати в разі надзвичайної ситуації та ввести в пульт, щоб взяти керування на себе. Але також мінімум три людини ще до польоту назвали Гагаріну пароль - "125".

Як повідомляв "Апостроф", 14 січня була річниця з дня смерті легендарного основоположника радянської космонавтики Сергія Корольова.