RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Річниця смерті Сергія Корольова: чому не змогли врятувати життя легендарному вченому

У четвер, 14 січня, виповнюється чергова річниця з дня смерті легендарного основоположника радянської космонавтики Сергія Корольова, який називав себе українцем, народився в Житомирі, а виріс в Ніжині та Києві. У 1966 році під час нескладної операції з видалення поліпа у нього не витримало серце і 59-річний конструктор помер на операційному столі.

"Апостроф" нагадує подробиці тієї фатальної операції, яка призвела до смерті Корольова.

У грудні 1965 року Королева госпіталізували для ретельного обстеження в хірургічне відділення кремлівської лікарні, де йому наполегливо рекомендували зробити операцію з видалення поліпа з прямої кишки. Операція почалася 14 січня, о 10.00, проводили її особисто академік Петровський і завідувач відділенням Благовідов. Під час операції терміново довелося викликати в якості консультанта головного хірурга Міноборони СРСР Олександра Вишневського - у пацієнта почалося рясна кровотеча.

Хірургам довелося розкрити черевну порожнину і застосувати до пацієнта загальну анестезію. Медики виявили злоякісну пухлину, яку Петровський прийняв рішення видаляти. При цьому необхідно було ввести інтубаційну трубку в трахею, а зробити це не зумів жоден з трьох досвідчених анестезіологів. За однією з версій, цьому перешкодила стара травма - перелом двох щелеп. Її завдали Королеву співробітники НКВС в 1938 році, коли ракетобудівника заарештували за звинуваченням у контрреволюційній діяльності.

Цю гіпотезу, зокрема, згадує журналіст і письменник Ярослав Голованов, який збирав свідчення у сучасників Корольова. Його дружина Ніна розповідала журналісту, що її чоловік "дійсно не міг широко відкрити рот" і завжди нервував перед походом до зубного лікаря.

Операція тривала більше чотирьох годин. Через 30 хвилин після завершення хірургічного втручання Корольов помер на операційному столі.

"Корольов прийшов в лікарню на своїх ногах, лікарі запевнили його, що операція триватиме кілька хвилин, а фактично вона тривала більше п'яти годин. Для людей із вадами серце Сергія Павловича не витримало такого навантаження, і настала смерть", - записав згодом у своєму щоденнику організатор і керівник підготовки перших радянських космонавтів генерал авіації Микола Каманін.

Як повідомляв "Апостроф", президент Володимир Зеленський запросив засновника SpaceX Ілона Маска відвідати Музей космонавтики імені Сергія Корольова в Житомирі.