RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Всесвітній день авіації і космонавтики: цікаві факти про космос

12 квітня відзначається Всесвітній день авіації і космонавтики, який приурочений до першого польоту в космос радянського космонавта Юрія Гагаріна 12 квітня 1961 року.

"Апостроф" зібрав цікаві факти про космос.

1. Сонячна система - найбільш вивчена частина космічного простору. За офіційною версією, вона включає вісім планет. Насправді їх значно більше. Одних тільки "карликів" тут налічується не менше п'яти. Це Плутон, Церера, Хаумеа, Макемаке і Еріда. Через віддаленість від Землі вони мало вивчені. Більш того, за оцінками вчених, в Сонячній системі може знаходитися ще близько 2 тис. потенційних карликових планет.

2. У сузір'ї Рака виявили ще одну таємничу планету - Янссен. На думку співробітників Єльського університету, вона вдвічі більша і у вісім разів важча за Землю. Але головне - Янссен майже цілком складається з графіту і алмазів. Причому алмази складають третину всієї речовини. Forbes оцінив вартість планети в $ 26,9 нонілліонів.

3. Місяць поступово віддаляється від Землі. Правда, відбувається це з дуже незначною швидкістю - 38 мм на рік. Дослідники з університету Вісконсіна в Медісоні і Колумбійського університету розрахували, що 1,5 млрд років тому земна доба тривала приблизно 18 годин. У той час Місяць перебував до Землі на 44 тис. км ближче, ніж тепер.

4. Через те, що атмосфера Венери обертається в 60 разів швидше поверхні планети, швидкість вітру тут може становити до 500 км/год.

5. Навколо Землі обертається понад 8 тисяч одиниць космічного сміття.

6. Астрономи вважають, що 99% маси Сонячної системи становить маса Сонця.

7. У деяких частинах Всесвіту пахне гірким мигдалем. Цей запах походить від ціаніду водню.

8. У кінці свого існування Сонце трансформується в червоного гіганта і збільшитися в 300 разів, поглинувши найближчі планети.

9. Блакитний надгігант Ригель в 17 разів перевищує сонячну масу і виробляє в 66 тисяч разів більше енергії.

10. Вчені виявили планету, яка 1,18 раз більша за Юпітер, а і її верхній атмосферний шар прогрівається на 2500 градусів Цельсія. Метали на ній закипають і буквально випаровуються.