RU  UA

Забираємо гроші навіть у лікарень: екс-глава МОЗ пояснила, чому в Україні немає своєї вакцини

В Україні ведуться розмови про розробку та виготовлення вакцин на власних потужностях. Утім виробники вимагають п'ятирічної гарантії придбання продукту, незалежно від його кінцевої вартості, на що держава погодитися не може через обмежені кошти.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV заявила міністр охорони здоров'я (2019-2020) Зоряна Скалецька.

"Розробка власної вакцини – це одні гроші, одна інвестиція, а виробництво – це інші. Я скажу так: ці розмови в Україні ведуться. Я не проти, щоб в Україні були робочі місця, виробники. Але умови тих людей, які готові взятися за виробництво вакцин в Україні, за розгортання цих потужностей полягають в тому, що "дайте нам п’ятирічну гарантію, що за будь-яку ціну ви в нас будете купувати вакцину". І це ніби патріотична історія, але якщо б ми розуміли, чи це в два рази дорожче, чи в три?", - зазначила Скалецька.

Українська медицина потерпає від нестачі грошей. Наразі доводиться забирати кошти з лікарень.

"Ми й так грошей на медицину не бачимо. Ви бачите, що ми від лікарень забираємо. Так-от ми забираємо від пацієнтів у щоденному лікуванні. Тим, хто дотримується обмежень, носить маску все одно треба піти до лікарні, а там може не бути грошей. Це перше. Друге – а що таке п’ятирічний контракт? Ви ж бачите, у нас пообіцяли 5% ВВП і не дають. Це ризики", - наголосила екс-міністр.

Українські науковці могли би самостійно виготовляти та розробляти вакцину проти коронавірусу. Проте для реалізації такого питання необхідно досягнути консенсусу між приватними виробниками та державою.

"У нас є науковці, у нас точно є мозки. І вони точно можуть це розробляти і виробляти. Інше питання в тому, що ми повинні були домовитися, щоб оця конфігурація про дохідність, про успішність була більш зважена. Можливо, там має бути питання про якусь долю держави, і тоді це може бути і для приватного виробника це буде більш гарантованим, а для держави – більш ефективним", - додала Скалецька.