RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

В Україні стартувала вакцинація препаратом Pfizer: хто отримає щеплення і що потрібно знати про "побочку"

В Україні масштабна вакцинація препаратом від коронавірусу Pfizer стартувала в неділю, 18 квітня, в Київській області.

Низький градус великої вакцинації: як Україна підготувалася до заповітної Pfizer

"Апостроф" розповідає все, що відомо на даний момент.

Першими щеплення отримали пацієнти психоневрологічного інтернату в Бородянці Київської області.

Фото: Telegram / Segodnya_life

Фото: Telegram / Segodnya_life

Фото: Telegram / Segodnya_life

Що це за вакцина

Препарат виробляється німецькою біотехнологічною компанією BioNTech разом з американським фармацевтичним гігантом Pfizer. Саме ця вакцина першою отримала дозвіл на застосування на території США і Євросоюзу.

Це РНК-вакцина, а її головний компонент - молекула матричної РНК, в якій записана інформація про антиген - білок вірусу SARS-CoV-2, збудника COVID-19.

Ефективність вакцини і норми зберігання

Як стверджує виробник, ефективність препарату після першої дози становить 95%. У компанії також раніше повідомляли, що вакцина Pfizer має 100-відсоткову ефективність серед дітей 12-15 років. Препарат потрібно зберігати при температурі -70 ° C, а після розморожування вона може зберігатися до 5 днів при температурі від +2 до -8 градусів (тобто в звичайному холодильнику). Для завершення курсу повної імунізації вводять дві дози з інтервалом у три тижні.

Хто першим отримає вакцину Pfizer в Україні

В першу чергу, вакцинувати цим препаратом будуть людей в будинках для людей похилого віку та працівників цих установ. Далі в черзі - співробітники ДСНС і Держприкордонслужби. Партію вакцини Pfizer, яка прибула до України 16 квітня, хочуть розділити на дві частини, щоб потім зробити людям друге щеплення.

Побічні ефекти

В учасників вакцинації виявили наступні реакції на препарат: підвищена втома і головний біль. Двоє співробітників Нацслужби охорони здоров'я Британії поскаржилися на алергічні реакції.

Застосування Pfizer в світі

Цей препарат офіційно внесений ВООЗ до списку вакцин для екстреного використання. Він також дозволений для екстреного використання в США, Британії, країнах ЄС, Канаді і т.п. 22 лютого Pfizer був зареєстрований в Україні для екстреного використання.

Раніше глава Pfizer зробив гучну заяву про необхідну кількість щеплень проти COVID-19.