RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Низький градус великий вакцинації: як Україна підготувалася до омріяної Pfizer

Перша партія Pfizer надійде вже сьогодні, 14 квітня

Перша партія Pfizer надійде вже сьогодні, 14 квітня Фото: pixabay.com

Здійснилося! Україна нарешті домовилася про постачання вакцини від коронавірусу Pfizer в нашу країну. Подія ця дійсно нетривіальна, адже вакцину "Комірнаті" (комерційна назва Pfizer) країна чекала ще з кінця минулого року. А вже 14 квітня перша партія вакцини прибуде в Україну. Але ось проблема - "Комірнаті" не зовсім звичайна вакцина. Для її зберігання і транспортування потрібен холодовий ланцюг вкрай низьких температур: від -60 до -80 градусів. Чи здатна українська система охорони здоров'я витримати такий низький градус або ж вакцинальна кампанія знову опиниться під загрозою - з'ясовував "Апостроф".

Приватний холод

Для отримання вакцини від Pfizer Україна підготувалася ще в грудні минулого року. Правда, лише на папері. Тоді МОЗ схвалило дорожню карту вакцинації, в якій зазначалося, що "існуюче обладнання на регіональному та районному рівнях практично не дозволяє зберігати вакцини, які вимагають низької температури".

Тобто банально у держави не знайшлося підходящих холодильників.

"Вакцина компанії Pfizer заснована на платформі нуклеїнових кислот - матрична РНК. Це не на 100% імунобіологічний препарат, так як там переважає хімічний синтез при виробництві вакцини. І через те, що сама матрична РНК досить нестабільна у позаклітинному просторі, для зберігання і транспортування необхідні ультранизькі температури", - говорить "Апострофу" епідеміолог Сергій Кравченко.

Читайте: Вакцина Pfizer: всі подробиці про її ефективність, "побочки" і поставку в Україну

Тому для зберігання вакцин при вкрай низьких температурах МОЗ запропонувало провести тендер і скористатися послугами приватних компаній, у яких такі холодильники є.

За розрахунками МОЗу, приватники можуть зберігати до 1,2 мільйонів доз вакцин в місяць. Виходячи з того, що перший транш "Комірнаті" буде вже 14 квітня в обсязі близько 114 тисяч доз (поки за програмою COVAX), то можливостей приватників більш ніж достатньо.

У лютому став відомий переможець тендеру, який буде забезпечувати холодовий ланцюг. Ним стала київська логістична компанія "Фармасофт". На сайті компанії вказано, що вона надає послуги кріозберігання препаратів при температурі від 80 до 196 градусів нижче нуля. Це саме те, що потрібно. При цьому логістичний тендер проводило Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Це ж агентство, за словами представників "Фармасофт", і сплатить логістичні послуги компанії.

"З жалем варто констатувати, що гроші вкладалися не в державне підприємство, а йдуть на аутсорсинг в приватні руки. Може краще було б за рік підготуватися і зробити відповідні фінансові вкладення в розвиток логістичної інфраструктури державного підприємства "Укрвакцина", - зазначає Кравченко.

Як же буде працювати логістика? Дивимося дорожню карту: всі вакцини Pfizer, які з'являться в Україні, будуть зберігатися на складі центрального рівня. Послуги відповідального зберігання при ультранизьких температурах надає відібрана логістична компанія, тобто "Фармасофт".

Фото: Getty images

Щотижня "Фармасофт" постачатиме з центрального складу в регіони ту кількість вакцин, яку буде визначати МОЗ на підставі своїх розрахунків і потреб областей. Коли вакцина з'явиться на місцях, у медиків буде 5 днів, щоб її використати. Адже саме стільки "Комірнаті" може зберігатися при температурі від +2 до +8 градусів.

При цьому вакцинація такими "примхливими" препаратами буде здійснюватися лише на платформі мобільних бригад.

"Ці бригади пройшли очне дводенне навчання, а цього тижня вони ще раз пройшли вже онлайн навчання, - пояснює "Апострофу" епідеміолог Ірина Колесникова. - Після навчання обов'язкове тестування. І якщо вони набирають менше певного відсотка правильних відповідей, то ці люди не допускаються до роботи. Такі бригади є в кожній області України. Окремо було організовано навчання для тих, хто приймає цю вакцину на складах і видаватиме її мобільним бригадам".

Проблеми будуть?

Як бачимо, теоретично база для прийому вакцини Pfizer в Україні підготовлена. Але це поки що в країні немає препарату. Що буде, коли перші дози вакцини прилетять в нашу країну? Чи можливі проблеми? Адже навіть в Німеччині, де масово вакцинували населення препаратом Pfizer, за повідомленнями ЗМІ, спостерігалися певні збої в збереженні холодового ланцюга.

"Вакцини на платформі нуклеїнових кислот на ринок вийшли первинно. До цього подібних вакцин, розроблених за такою технологією, які застосовувалися б для вакцинації людей, просто не було. Відповідно, вимоги щодо збереження холодового ланцюга вакцин Pfizer відрізняються від вимог щодо транспортування тих вакцин, які використовувалися в світі до цього. Тому враховуючи, що для нас це абсолютно нове, звичайно можуть бути проблеми", - говорить Кравченко.

Епідеміолог Катерина Сояк також прогнозує проблеми з логістикою вакцини.

"Проблеми можуть виникнути і з звичайною вакциною, але поки ми не говоримо, що очікується критична ситуація, тому що вакцин не так багато. У тій кількості, в якій буде перший транш, у нас буде можливість правильно організувати логістику. Але якщо йтиме мова про постачання на всю країну і вакцинації всього населення, як це декларує президент у своєму указі, то тут можуть виникнути складнощі", - пояснила "Апострофу" Катерина Сояк.

Які це складнощі? Взяти хоча б можливості зберігання вакцин приватними компаніями. У дорожній карті МОЗу зазначається, що приватники можуть зберігати до 1,2 мільйона доз вакцин в місяць. За словами міністра охорони здоров'я Максима Степанова, всі 10 мільйонів доз за контрактом з Pfizer Україна отримає протягом 2021 року. Перший транш за цим контрактом очікується в травні-червні. Таким чином, якщо вести підрахунок з травня по грудень, то щомісяця Україна отримуватиме по 1 мільйон 250 тисяч доз. А це вже перевищує можливості зберігання вакцини на потужностях приватних підприємств.

Фото: Getty images

Більш того, щоб за місяць використати всі 1,25 мільйона доз, щодня необхідно робити не менше 40 тисяч щеплень по всій країні. Зараз щодня робиться вдвічі менше, і це вакциною, яка не така "примхлива". За словами джерела "Апострофа" в Міністерстві охорони здоров'я, мобільні бригади (а лише вони, згідно з дорожною картою, можуть колоти "Комірнаті"), просто "зашиються".

"Мобільні бригади повинні кожен день приїжджати на регіональний склад і отримувати вакцини. Якщо врахувати витрати робочого часу на те, щоб доїхати до складу, час очікування отримання вакцини, час отримання вакцини та оформлення документів, від'їзд на місце щеплення - а мобільних бригад, з урахуванням дорожньої карти до 23 на регіон - то часу на самі щеплення у мобільних бригад не залишається", - зазначив співрозмовник видання в Міністерстві охорони здоров'я.

Якщо ж перший транш "Комірнаті" буде в червні, то щомісяця, щоб встигнути отримати всі вакцини до кінця року, потрібно буде приймати не менше 1,4 мільйонів доз. А це ще більше навантаження на мобільні бригади.

Ну і, нарешті, найцікавіше: як розповіло "Апострофу" джерело в Міністерстві охорони здоров'я, після повідомлення про те, що Україна таки отримає вакцину від Pfizer, люди в регіонах країни, які були в черзі на щеплення, стали відмовлятися від вакцинації індійським препаратом CoviShield, щоб дочекатися уколу "Комірнаті". Все просто - "Комірнаті" зареєстрована в ЄС і в перспективі, перетнути кордон з Європою після уколу цією вакциною буде куди простіше. А адже CoviShield Україна законтрактувала 1,5 мільйона доз. Крім того, у нас є і китайська вакцина CoronaVac, якої законтрактовано ще 1,9 мільйона доз.

Читайте також

Бластери проти "Цирконів": яка зброя краща за "Патріоти"

Зброя майбутнього у вигляді лазерів для України важлива, але зараз доведеться використати нинішню ППО

Українці, беріть зброю вже, бо як Росія прийде у ваш дім, буде пізно - командир батальйону "Ахіллес"

Командир батальйону Ахіллес розповів про ситуацію під Бахмутом та зробив важливе звернення до українців

"СВО" закінчилася: яку "повноцінну" війну задумав Путін проти України

У Кремлі сподіваються набрати ще 300 тисяч людей для нового наступу