RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Вчені заявили про "загибель" найбільшого в світі айсберга - за ним стежило безліч людей: фото

Айсберг A68, який відокремився від Антарктиди в 2017 році і мав площу майже 6 тисяч квадратних кілометрів, а пізніше розколовся на частини, зараз практично зник.

Про це пише ВВС.

Як видно на знімках з супутника, від айсберга A68 залишилися тільки незліченні дрібні фрагменти, які, за словами Національного льодового центру США, більше не варто відстежувати.

A68 відокремився від льодовикового шельфу Ларсон С на краю Антарктичного півострова, і протягом року майже не рухався. Пізніше він почав дрейфувати на північ зі все більшою швидкістю, рухаючись завдяки сильним течіям і вітрам.

Його погубили хвилі, тепла вода і високі температури повітря в Атлантиці. Айсберг просто розколювався на все менші фрагменти.

"Дивно, що A68 так довго проіснував. Якщо уявити співвідношення його товщини - це як поставити один на одного чотири листи паперу формату А4. Тому він був неймовірно гнучкий і крихкий, коли рухався океаном. Це тривало роками. Але врешті-решт він розколовся на чотири-п'ять частин, а потім розпалися і вони ", - пояснив Адріан Лукман з Університету Суонсі.

При цьому, A68 перший айсберг, який став зіркою в соцмережах. Люди ділилися його супутниковими знімками і стежили за його пересуваннями. Це стало можливим завдяки нинішньому легкому доступу до космічних даних.

Як повідомляв "Апостроф", компанія Google випустила оновлення сервісу Earth Timelapse, який дозволяє відстежити зміни на планеті Земля за останні 37 років.