RU  UA  EN

Вівторок, 25 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 червня

24 червня

Всі новини

Вчені назвали причину виникнення тромбів після вакцинації AstraZeneca

Британські вчені виявили у пацієнтів, у яких після вакцинації проти коронавірусу препаратом AstraZeneca розвинулись тромбози, антитіло PF4, яке і викликає таку побічну реакцію.

Про це повідомляє видання The New England Journal of Medicine.

Науковці з Великої Британії проаналізували стан та історію хвороби 23 пацієнтів, у яких після щеплення вакциною AstraZeneca розвинулися тромбози й тромбоцитопенія, і дійшли висновку, що у жодного з цих пацієнтів не було супутніх захворювань, які приводять до утворення тромбів. В той же час у 21 з 23 пацієнтів вчені виявили наявність антитіла PF4.

Як зазначають вчені, зазвичай до появи антитіла PF4 призводить препарат гепарин, яке розріджує кров. Цей побічний ефект під назвою гепарин-індукована тромбоцитопенія (ГІТ) виникає вкрай рідко. Ті пацієнти, які брали участь в цьому дослідженні, не отримували гепарин, тож у них не могло бути прогресуючого тромботичного стану, який може викликати як венозний, так і артеріальний тромбоз. Зазвичай, він з'являється через 5-14 днів після впливу гепарину і частіше у жінок.

Вчені виявили у вакцинованих препаратом AstraZeneca патогенний PF4-синдром, який не пов'язаний із застосуванням гепарину.

"Ми повідомляємо про виявлення антитіл проти PF4, не пов'язаних із застосуванням гепаринової терапії, у переважно молодої, в цілому здорової групи пацієнтів з гострим атиповим тромбозом, який в основному торкається вен головного мозку і супроводжується тромбоцитопенією", – йдеться в повідомленні.

Вчені звернули увагу, що ризик тромбоцитопенії й венозної тромбоемболії після вакцинації проти коронавірусу не перевищує фонові ризики розвитку ГІТ. Також у деяких пацієнтів після вакцинації впродовж 48 – 72 годин виникали головні болі, лихоманка та біль у м'язах. Симптоми тромбозів розвинулися більш ніж через 5 днів після введення першої дози вакцини, як і у людей, які приймають гепарин.

Дослідники поки не мають відповіді, чому вакцина запускає вироблення патогенних PF4 антитіл, але продовжують досліджувати це питання.

Як повідомляв "Апостроф", раніше чиновник Європейського агентства з лікарських засобів (EMA) підтвердив зв'язок між вакциною AstraZeneca і тромбозом.