RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Може бути важкий тромбоз: лікар зробила важливу заяву щодо застосування AstraZeneca в Україні

В результаті застосування вакцини від коронавірусу AstraZeneca, індійський варіант якої під назвою Covishield використовують в Україні, може виникати важкий тромбоз у людей молодше 30-річного віку.

Чому українці не поспішають вакцинуватися від коронавірусу: 5 головних причин

Про це повідомила лікар-інфекціоніст, доктор медичних наук Ольга Голубовська на своїй сторінці у Facebook.

Вона проаналізувала два наукові дослідження, які встановлюють причинно-наслідковий зв'язок між вакциною AstraZeneca COVID-19 і важкими тромботичними ускладненнями.

"Обидві статті приходять одного і того ж висновку - ці незвичайні важкі явища, що супроводжуються тромбоцитопенією, викликані помилковими антитілами, спрямованими проти фактора 4 (антігепариновий) тромбоцитів (PF4), який викликає їх масивну агрегацію, тромбоз і призводить до зниження кількості тромбоцитів в інших місцях, що призводить до, в свою чергу, до кровотечі. Отже, у пацієнтів може бути як важкий тромбоз, так і сильна кровотеча", - написала Голубовська.

Вона також звернула увагу на те, що різні країни дали різні рекомендації щодо використанню вакцини після того, як почали з'являтися повідомлення про цю важку реакцію. Також в США і в Європі рекомендували призупинити використання вакцини Johnson & Johnson COVID-19 після повідомлень про тромбах у пацієнтів, які отримали щеплення.

"Що робити? Перш за все, треба розуміти, що, ймовірно, у цих же людей, у яких розвивається подібний стан, є підвищений ризик важкого перебігу COVID-19. З тими ж ускладненнями, але з більшою ймовірністю. Від вакцинації людей молодше, щонайменше, 30 років, необхідно утриматися. Також розробити рекомендації для населення, на що звертати увагу, якщо виникне зміна самопочуття після вакцинації, особливо біль в кінцівках, животі, головний біль, запаморочення", - написала лікар.

Як повідомляв "Апостроф", днями чиновник Європейського агентства з лікарських засобів (EMA) підтвердив зв'язок між вакциною AstraZeneca і тромбозом.