RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Лікар розповіла, що робити тим, хто захворів на коронавірус після першого щеплення

Введення першої дози вакцини від коронавірусу може не дати належної імунної відповіді, і якщо людина захворіла на COVID-19, то другу дозу вакцини їй потрібно ввести після повного одужання.

В Україні стартувала вакцинація препаратом Pfizer: хто отримає щеплення і що потрібно знати про "побочки"

Про це в ефірі телеканалу "Україна 24" заявила сімейний лікар Віта Олещенко.

За її словами, тест на антитіла після першого щеплення Covishield здавати не потрібно.

"ВООЗ не рекомендує здавати тест на антитіла ні до, ні після вакцинації. Якщо ви все-таки вирішили перевірити дію, то потрібно перевіряти на 30-40-й день після вакцинації. Але цього робити не потрібно, перше введення вакцини може не дати відповіді . Ми повинні розуміти, що вакцинація не є 100% захистом", - зазначила Олещенко.

За словами лікаря, у разі захворювання на коронавірус після першого щеплення від COVID-19 введення другої дози вакцини після одужання "дасть дуже агресивний і хороший імунітет".

Варто зазначити, що майже всі вакцини від коронавірусу, доступні на сьогоднішній день, передбачають дворазове введення для посилення захисного ефекту.

Максимальний рівень захисту від коронавірусної інфекції досягається через три-чотири тижні після другого уколу, коли формується повноцінний імунітет. Однак навіть у цьому випадку щеплений може переносити вірус, не знаючи про це.

Читайте також матеріал "Апострофа": Колективний імунітет українців від коронавірусу буде досягнутий тільки одним шляхом - екс-глава МОЗ.