RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Лазарева субота: значення свята і що потрібно робити в цей день

У суботу, 24 квітня, християнська церква відзначає диво воскресіння Лазаря Чотириденного.

Історія воскресіння священомученика

Напередодні єврейського Великодня у Віфанії захворів Лазар, брат Марфи та Марії. Коли Ісус Христос почув про хворобу Лазаря, він пророкував, що через цю хворобу прославиться Син Божий.

Ісус прийшов у Вифанію на четвертий день смерті Лазаря, коли провели поховальну церемонію. Христос сказав сестрам, які оплакували померлого, що той воскресне.

“Воскресне брат ваш! Я є воскресіння і життя. Хто вірує в мене, той якщо і помре, то воскресне”.

Біля печери, де поховали Лазаря зібралося багато люду. Христос велів відкотити каміння, помолився Небесному Отцю, після чого сказав: “Лазарю, вийди сюди!” І вийшов померлий, руки і ноги, якого були обв’язані пасами, а обличчя вкрите хусткою. Ісус сказав: “Розв’яжіть його, та пустіть, щоб ходив!”. Після цього юдеї, які прийшли подивитися на диво, увірували в Сина Божого.

Значення воскресіння Лазаря

Диво воскресіння мученика відзначилося тим, що на відміну від інших воскресінь, які створив Ісус Христос це був четвертий день після смерті. Тіло починало тліти через спеку. Це диво має велике значення для розуміння духовного змісту Великодня, коли Сам Христос помре, як людина, і воскресне.

Факти про Лазаря Чотириденного:

  • Воскресіння Лазаря прискорило смерть Христа. Таке диво первосвященики та фарисеї вже не могли простити, бо кількість вірян значно зростала щодня.
  • Лазар був другом Ісуса. На знайдених мощах у 8 ст. н.е була табличка: “Лазар Чотириденний, друг Христа”.
  • Після воскресіння Лазар став єпископом та проповідником. Коли почалися гоніння на християн, священомученик вимушено втік на Кіпр, де прослужив до самої смерті ще 30 років. Саме на Кіпрі апостоли Петро та Павло благословили його в єпископи християнської церкви.
  • Під час воскресіння Лазаря Христос вперше заплакав. Про це йдеться у Євангелії від Іоанна.
  • Гробниця Лазаря Чотириденного, де відбувалися події розташоване за 3 км від Єрусалима, у Віфанії.
  • Мощі Лазаря почивають в містечку Ларнак, де він служив єпископом.
  • Воскресіння Лазаря - великий символ наближення Великодня. Саме тоді Господь сказав головні слова християнської віри: “Я є життя, хто вірить в Мене, якщо й помре, то воскресне”.

Традиції та звичаї цього дня

У цей день, попри Великий піст, можна їсти рибну ікру. Також варто відвідати храм та відпочивати, більше згадувати Господа та читати Євангеліє.

Раніше "Апостроф" писав, що не можна робити упродовж Вербної неділі і до самого Великодня.