RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Лукашенко видасть декрет на той випадок, якщо його вб'ють: подробиці "справи про держпереворот"

За задумом Олександра Лукашенка, в разі усунення президента Білорусі в країні вводиться надзвичайний стан, а країною буде керувати Рада безпеки.

Про це повідомляє Tut.by.

Ще минулого тижня Лукашенко анонсував підписання декрету, в якому був би прописаний механізм роботи держави в разі замаху на президента.

"Президента застрелили, назавтра Рада безпеки буде наділена повноваженнями. Вона буде вирішувати: треба вводити надзвичайний стан миттєво, аж (якщо хтось ворухнеться на кордоні) до військового. І Рада безпеки повинна приймати рішення. Я говорив, що підпише цей декрет і визначу, хто керуватиме країною "якщо раптом". Я повинен передбачити все. Тому буде підписаний цей декрет", - заявив він в спілкуванні з журналістами.

В такому випадку обов'язки президента виконуватиме прем'єр-міністр, а щоб уникнути тиску всі рішення будуть затверджуватися "таємним голосуванням".

"Як Рада безпеки вирішить: коли будуть президентські вибори призначені, вводити - не вводити надзвичайний стан, як діяти і так далі. Ось цивільні і військові в Раді безпеки вирішать", - продовжив Лукашенко.

Також нелегітимний президент Білорусі розкрив подробиці "перевороту", в ході якого його нібито намагалися "фізично усунути".

За його словами, змовники готували нібито кілька планів, а спочатку Лукашенко хотіли вбити на параді 9 Травня. Крім цього, як стверджує Лукашенко, готувався замах на президентський кортеж, для якого заколотники "закупили і привезли в Білорусь гранатомети".

Також нібито був розроблений сценарій нападу на заміську резиденцію: на знищення будівлі з Лукашенком виділяли $ 10 млн, а на снайпера - $ 1 млн.

Нелегітимний президент також прокоментував план по блокуванню за допомогою армії Мінська, в якому були сконцентровані сили ОМОН, внутрішніх військ, МВС і КДБ. Він додав, що спецслужби були озброєні, і в разі зіткнення почалася би "найстрашніша і гаряча громадянська війна, яку не мала жодна країна".

Раніше ми розповідали, що ФСБ РФ двох громадян Білорусі звинувачує в підготовці до військового перевороту в Мінську і усуненні президента Білорусі Олександра Лукашенка .