RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Готували переворот і вбивство Лукашенка: ФСБ Росії затримала в Москві "американця" і білоруса

Співробітники ФСБ Росії затримали в Москві двох громадян Білорусі Юрія Зянковича і Олександра Федуту, яких звинувачують у підготовці до військового перевороту в Мінську і усунення президента Білорусі Олександра Лукашенка. За даними російської спецслужби, Юрій Зянкович має подвійне громадянство, володіючи американським паспортом.

Про це повідомляє російський телеканал РБК з посиланням на Центрі громадських зв'язків (ЦГЗ) ФСБ Російської Федерації.

Як стверджують в російській спецслужбі, військовий переворот було намічено на 9 травня. Підозрювані нібито планували захопити радіо- і телецентри для трансляції їх звернення до народу, блокувати в Мінську лояльних діючій владі підрозділи внутрішніх військ та ОМОНу і повністю відключити енергосистеми Білорусі.

"Передбачалося, що активну фазу почнуть якісь збройні формування (" партизани "), що знаходяться на прихованих базах", - додали в ФСБ.

У спецслужбі заявили, що кінцевою метою військового перевороту була зміна конституційного ладу Білорусії зі скасуванням посади президента і, нібито, планувалося навіть фізичне усунення Олександра Лукашенка. Переворот мав пройти, як йдеться в повідомленні, "за відпрацьованим сценарієм "кольорових революцій" з залученням місцевих і українських націоналістів".

Операція ФСБ Росії була проведена спільно з білоруським КДБ. Зянковича і Федуту затримали після того, як вони організували в приватних чатах одного з месенджерів обговорення плану заколоту і вирішили провести в Москві особисту зустріч з деякими генералами ЗС Білорусії. Зустріч відбулася в одному з московських ресторанів.

Як повідомляв "Апостроф", в Чехії заявили про видворення з країни 18 російських дипломатів через підозру в причетності до вибухів на складі боєприпасів під Врбетіце в 2014 році агентів спецслужб Російської Федерації.