RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

"Можу стверджувати": президент Чехії виступив з гучною заявою про вибухи на складах і агентів Росії

Президент Чехії виступив з гучною заявою про вибухи на складах боєприпасів у Врбетіце в 2014 році і агентів Російської Федерації, а скандал навколо вибухів, в організації яких підозрюють спецслужби РФ, продовжує набирати обертів.

Про це повідомляє novinky.cz.

За словами чеського лідера, в звіті BIS зазначено, що немає ніяких доказів, що російські агенти знаходилися в районі Врбетіце. Він підкреслив, що, на його думку, підозра є хибною.

"У світі немає країни, яка могла б пишатися тим, що на її території влаштували терористичні акти. Ми не можемо стверджувати, що це зробили російські агенти, але, якщо це буде доведено, ми збираємося ввести санкції відносно Російської Федерації. На даний момент у мене є всього дві версії події ", - заявив президент Чехії.

За словами президента країни, перша версія полягає в тому, що вибух стався через непрофесійне поводження з вибуховими матеріалами. Згідно з другою версією, вибух влаштували агенти іноземних спецслужб. Глава республіки сприймає обидві версії всерйоз, і хоче, щоб правоохоронні органи зайнялися їх вивченням. Також він підкреслив, що повністю довіряє співробітникам правоохоронних органів і Верховної прокуратури Чехії.

Мілош Земан додав, що цю справу треба ретельно досліджувати. За його словами, в разі, якщо причетність російських агентів до вибуху підтвердиться, представники Російської Федерації зобов'язані заплатити за цей терористичний акт, а саме - вилученням "Росатома" з участі в тендері по АЕС "Дукани". Якщо причетність російських агентів не доведуть, то, за словами президента республіки, це матиме серйозні наслідки для репутації Чехії.

Земан говорить про те, що факт пересування іноземних агентів на території Чехії викликав занепокоєння. Президент додав, що присутність двох росіян, яких підозрювали в отруєнні Скрипаля, не була випадковістю.

Як повідомляв "Апостроф", російські дипломати, виїжджаючи з Чехії, тягли з собою на батьківщину техніку і прасувальні дошки.