RU  UA

"Хвиля буде очевидною": експерт розповів, коли чекати нового сплеску COVID-19 в Україні

В Міністерстві охорони здоров'я України вирішили не посилювати карантинні обмеження на Великдень та травневі свята. Водночас саме ці дні стають поштовхом до нового спалаху захворюваності на коронавірус.

Співзасновник Українського центру охорони здоров’я, колишній заступник міністра охорони здоров’я (2016 - 2019) Павло Ковтонюк розповів в етері Апостроф Live на Апостроф TV, чи є у людей розуміння, що відповідні святкові дні та богослужіння можуть бути небезпечними для здоров'я.

"Якби люди розуміли, і тільки вони могли б вирішувати цю ситуацію, то всі б просто носили маски. У нас би давно вже не було коронавірусу, так як носіння масок і дотримання дистанції усіма людьми до одного просто його елімінує з популяції", - зазначив Ковтонюк.

За його словами, одразу спалаху коронавірусу після свят люди не відчують. Це стане очевидним лише через місяць. У цьому контексті він навів приклад зимових свят, коли працювали гірськолижні курорти.

"Через місяць після цього в західних областях почалася нова хвиля. Після 8 березня теж був спалах. Ми аналізували дані: дуже чітко видно спалах захворюваності майже по всіх областях. Те ж буде після Великодня", - уточнив він.

На думку Ковтонюка, все залежить від уряду.

"Якщо він вибере метою стримувати поширення на ранніх етапах, то треба вводити обмеження на Великдень. Якщо уряд вирішить, що нехай люди йдуть на Великдень в церкви, а ми потім будемо намагатися через виявлення і додаткові ліжко-місця боротися з наслідками цих спалахів, тоді він цих обмежень вводити не буде", - пояснив колишній заступник міністра охорони здоров’я.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Хвиля захворювання після Великодня прийде не одразу, але її не уникнути - Павло Ковтонюк.