RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

В Україні винесли вирок сепаратистові - закликав Путіна захопити Закарпаття

Вступив в законну силу заочний вирок Мукачівський міський районний суд Закарпатської області, винесений Петру Гецку, який в 2014 році видавав себе за прем'єр-міністра віртуальної держави "Республіка Підкарпатська Русь" і координатора так званого "Русинського Фронту", закликаючи президента РФ Володимира Путіна ввести війська.

Про це повідомили в прес-службі Служби безпеки України.

Як сказано в повідомленні, закарпатського сепаратиста було засуджено до дванадцяти років позбавлення волі. Петра Гецка суд визнав винним у скоєнні злочинів, передбачених ч.1 ст.109, ч.2 ст.110, ч.1 ст.111 Кримінального кодексу України.

Під час досудового слідства співробітниками СБУ було встановлено, що напочатку 2014 він звернувся до президента РФ з проханням провести миротворчу операцію для "відновлення дорадянського статусу Республіки Підкарпатська Русь" і визнати її державність.

"Влітку 2014 року, перебуваючи в РФ, зловмисник розробив ряд документів, в яких виклав кроки з підготовки підгрунтя для силового захоплення влади в Закарпатті. Згідно з вилучених в ході обшуків "документів" зловмисник розробив схему залякування представників влади, захоплення адміністративних будівель і комунікацій в Мукачево, Ужгороді, Хусті. Також він планував створення "тимчасового уряду", блокування чотирьох автомобільних і двох залізничних перевалів, захоплення аеропорту", - сказано в повідомленні спецслужби.

Досудовим слідством також було встановлено, що зловмисник планував збройним шляхом усунути представників місцевої влади від виконання повноважень. У нього був ряд спільників, які планували реалізовувати силовий сценарій і називали себе "керівниками силових структур".

Докази провини закарпатського сепаратиста були виявлені також в оприлюдненому листуванні екс-помічника президента РФ Владислава Суркова, серед якого виявився план забезпечення федерального статусу Закарпаття, ідентичний тому, який слідчі СБУ вилучили під час обшуків, пов'язаних із сепаратистськими рухами в області.

"Зловмисника оголошено в міждержавний розшук. Він ховається від суду на території Російської Федерації, тому судовий розгляд здійснювався за його відсутності", - сказано в повідомленні.

Як повідомляв "Апостроф", в Росії засудили за "шпигунство" жителя Дніпра Олександра Марченка - його заарештували силовики ДНР і піддавали тортурам у в'язниці "Ізоляція" в окупованому Донецьку.