RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

В Україні відновлюють виплату лікарняних: як дізнатися суму

В Україні відновили право на отримання матеріальної допомоги з Фонду соціального страхування в період тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві - так званих лікарняних.

Як повідомили на сайті глави держави, президент України Володимир Зеленський підписав Закон про внесення відповідних змін.

Законодавча колізія, через яку ці виплати було скасовано, виникла після внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування", які вводяться в дію з 30 червня 2021 року. Така ситуація могла призвести до того, що без можливості отримати лікарняний опинилося б 2,5 млн українців.

"Закон, який підписав президент, виправляє колізію і відновлює право на отримання цієї матеріальної допомоги. Документ вступає в силу з дня введення в дію Закону України "Про реабілітацію в сфері охорони здоров'я" - 30 червня 2021", - повідомили в прес-службі глави держави .

Для того, щоб дізнатися суму, яку будуть виплачувати під час лікарняного, можна скористатися онлайн-калькулятором, доступним за посиланням.

Для того. щоб визначити суму, покладену до виплати, необхідно вказати кількість днів лікарняного, страховий стаж, розрахунковий період, кількість календарних днів, сумарний заробіток зa розрахунковий період або розмір окладу.

Як повідомляв "Апостроф", в Україні можуть скоротитися лікарняні виплати, а домогтися матеріальної допомоги від держави в разі тимчасової втрати працездатності буде не просто.