RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Велика субота 2021: як правильно молитися і що потрібно знати

1 травня християни східного обряду відзначають шостий день Страсного тижня - Велику суботу.

"Апостроф" розповідає про традиції і молитви цього дня.

У цей день християни в тиші розмірковують про жертву Христа, яка стала спасенною. Священики радять утримуватися не тільки від гріхів, але і від гріховних думок. Не можна конфліктувати, вживати грубі слова, тримати злість на когось і гніватися.

Крім того виключено веселощі і участь в гучних вечірках, також рекомендується відмовитися від важкої праці. Це час молитов, покаяння і роздумів. Заохочується читання Біблії.

Велика субота - останній день Великого посту. У цей час готують великодні страви, але вживати їх ще не можна. Традиційно на святковому столі повинно стояти не менше 12 страв. Увечері в храмах починаються великодні служби, проте в умовах карантину можливість участі в них обмежена.

Молитви Великої суботи

Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.

Ят бысть, но не удержан в персех китовых Иона: Твой бо образ нося, Страдавшаго и погребению давшагося, яко от чертога от зверя изыде, приглашаше же кустодии, хранящии суетная и ложная, милость сию оставили есте.

[Був захоплений, але не утриманий у череві кита Йона; бо, прообразуя Тебе, Христе, потерпілого і похованого, він вийшов з звіра, як із храму, а до сторожі труни Твого волав: "Bи, що тримаються суєтного і помилкового, втратили Найбільшу Милість".]

Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.

Неизреченное чудо, в пещи избавивый преподобныя отроки из пламене, во гробе мертв, бездыханен полагается, во спасение нас поющих: Избавителю Боже, благословен еси.

[Невиречене диво! Визволив в печі від полум'я благочестивих отроків, покладається у гробі бездиханним мерцем, для порятунку нас, співаючих: "Благословен Ти, Бог-Спаситель".]

Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.

Ужаснися, бояйся, небо и да подвижатся основания земли: се бо, в мертвецех вменяется в вышних Живый, и во гроб мал странноприемлется. Егоже отроцы благословите, священницы воспойте, людие превозносите во вся веки.

[Тремтіть від страху небо і так порушаться основи землі, бо ось зараховується до мертвих і в тісній труні поміщається живе на небесах, Якого, отроки, благословляйте, священики, славте, люди, прославляйте по всі віки.]

Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.

Ee рыдай Мене, Мати, зрящи во гробе, Егоже во чреве без семене зачала еси Сына: востану бо и прославлюся и вознесу со славою непрестанно яко Бог, верою и любовию Тя величающия.

Раніше Апостроф "розповідав, які головні заборони є в Страсний тиждень в цілому і по днях.