RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

У вибухах на складах боєприпасів в Україні в 2014-2015 роках помітили російський слід

Військові розвідники з ГРУ РФ можуть бути причетні до диверсій на українських військових складах в 2014-2015 роках.

Про це заявив журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозев в ефірі телеканалу Espreso .

Зокрема, він провів аналогії з диверсіями в країнах Євросоюзу, в яких фігурували агенти РФ, і припустив, що військові розвідники намагалися організувати підриви на території України.

"Спочатку треба подивитися чисто аналітично і сказати, якщо Росія, якщо ГРУ (Головне управління Генерального штабу Збройних сил РФ або Головне розвідувальне управління, - ред.) робило це в країнах Європейського Союзу, з якими вони знаходяться в стані неформальній війни, так взагалі чи є шанс, що вони не робили цього в Україні, де вже доведено, що у них була агентурна мережа і йде війна? Тобто аналітичний висновок може бути один: так, вони робили спроби підривів в Україні теж", - підкреслив Христо Грозев в ефірі телеканалу.

Аналізуючи інформацію про методику підготовки вибухів в Чехії і Болгарії, розслідувачі організації Bellingcat зробили висновок, що військова розвідка Росії може бути причетна до вибухів на військових складах в Україні протягом 2014-2015 років.

Більш того, як додав Христо Грозев, почерк диверсій стандартний і повторюється в кожному з вибухів, які прогриміли на військових складах. А за допомогою пожежі ворожі розвідники намагалися приховати теракт на стратегічному об'єкті.

"Почерк досить стандартний і повторюється в кожному з вибухів. Вони завжди привозили з собою детонатори дистанційного керування з електричною зарядкою. Тобто могли активувати детонатор пізніше, здалеку з мобільного. Але завжди спочатку вони викликали на складах пожежу. І під час пожежі задіяли детонатор, щоб це було схоже на просто пожежу. Так робили у всіх випадках зі складами", - резюмував розслідувач.

Раніше ми розповідали, що Чехія запідозрила Росію в причетності до вибухів на складах боєприпасів.