RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Чехія запідозрила Росію в причетності до вибухів на складах боєприпасів: гучні деталі

Росія могла організувати вибухи на військових складах в Чехії в 2014 році, щоб заблокувати поставки озброєння до України і Сирії.

Про це пишуть місцеві ЗМІ Respect і Seznam Zprávy.

Вибухи на складах в Врбетіце, які використовувала приватна компанія з Болгарії Imex Group, прогриміли в жовтні і грудні 2014 року. Тоді готувалося озброєння для відвантаження болгарському торговцю Омеляну Гебреву.

Після вибухів Омелян Гебрев став об'єктом атаки російських розвідників - його двічі намагалися отруїти бойовою речовиною "Новачок".

За словами прем'єр-міністра Чехії Андрія Бабіша, за вибухом в Чехії стоять агенти з РФ, яких вважають причетними до отруєння екс-співробітника КДБ/ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки в Солсбері.

Силовики Чехії вже оголосили в розшук розвідників ГРУ РФ, які використовували паспорта з іменами Руслан Баширов та Олександр Петров. Як стверджують журналісти, агенти прибули до Чехії 13 жовтня 2014 року, а покинули країну 16 жовтня, вилетівши до Росії транзитом через Австрію.

Під час свого візиту до Чехії вони замовили відвідування складу зброї Imex Group. Для цього вони використовували вже інші паспорта: на імена Руслана Табарова і Миколи Попи. Вони отримали дозвіл на відвідування складу з 13 по 17 жовтня, а диверсія на складі сталася 16 жовтня.

За даними ЗМІ, військова розвідка РФ зосередилася на цих складах, оскільки зброя звідти повинно була потрапити до України і на Близький Схід. Більш того, є інформація, що болгарський торговець Омелян Гебрев постачав зброю Нацгвардії України, і, ймовірно, це не сподобалося Кремлю.

В.о. глави МЗС Чехії Ян Гамачек в своєму Twitter попередив, що Прага в понеділок, 19 квітня, на засіданні Ради ЄС із закордонних справ порушить питання про диверсію на військових складах.

"Я доручив нашим послам в ЄС і НАТО проінформувати наших союзників про справу Врбетіце. Про це в понеділок я також розповім на зустрічі міністрів закордонних справ ЄС", - підкреслив дипломат.

Раніше ми розповідали, що Чехія видворила з країни 18 російських дипломатів через підозри в причетності агентів РФ до вибухів на військових складах в 2014 році.