RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В ЄС заявили про загрозу "поглинання" Росією Донбасу: з'явилася реакція Кремля

В Євросоюзі заявили, що Росія поступово намагається захопити окуповані території на сході України.

Як пише Bloomberg, про це йдеться в документі Європейського союзу, розісланому державам-членам, і Європейській службі зовнішніх справ доручили підготувати детальний звіт з цього приводу.

Як сказано в документі, серед іншого, організація незаконних виборів на окупованих територіях і видача російських паспортів тамтешньому населенню "спрямовані на де-факто інтеграцію непідконтрольних Україні територій до Росії".

Крім того, перераховані кроки, які міг би прийняти ЄС для підтримки України: боротьба з гібридними погрозами Кремля, допомога з вакцинацією, посилення енергобезпеки, боротьба з паспортизацією на Донбасі і запрошення України до участі в проектах ЄС з безпеки.

Документ обговорювався на засіданні Комітету з політики і безпеки Ради Європейського Союзу у вівторок, 11 травня. Частина присутніх підтримала його, інші ж заперечили, що в ньому недостатньо згадується необхідність впровадження реформ в Україні.

На документ відреагував прес-секретар президента Дмитро Пєсков. Він очікувано заявив, що Росія нібито не планує нікого поглинати.

"Росія не планує нікого поглинати. Ніколи цим не займалася", - сказав він.

Читайте також матеріал "Апострофа": Путін чекає: США і Європа дали Україні чіткий сигнал.